Mai mulţi copii defavorizaţi merg la grădiniţă în judeţul Dolj!

0
382

În acest an şcolar, 415 copii defavorizaţi din 6 comunităţi din judeţul Dolj sunt sprijiniţi de Asociaţia OvidiuRo, în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi cu Inspectoratul Judeţean Dolj, să meargă zilnic la grădiniţă, în cadrul proiectului Fiecare copil în grădiniţă” în judeţele Braşov, Dâmboviţa şi Dolj. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, şi are o valoare totală a finanţării de 244.131 de euro, din care 70.000 de euro sunt alocaţi proiectului în judeţul Dolj.

În Dolj, proiectul se desfăşoară din 2011 în Amărăştii de Jos şi Podari. Datorită rezultatelor bune în aceste comunităţi şi deschiderii autorităţilor publice locale şi judeţene, proiectul a fost extins în acest an în alte patru comunităţi: Calopăr, Valea Stanciului, Cetate şi Maglavit. Creşterea prezenţei regulate la grădiniţă a copiilor proveniţi din familii fără posibilităţi materiale a fost vizibilă chiar din primele luni – în octombrie, 76% respectiv 315 copii înscrişi în program (din totalul de 415) au venit zilnic la grădiniţă, faţă de media de prezenţă de sub 60% înregistrată înainte de program în aceste comunităţi.

Ieri, reprezentanţii Asociaţiei OvidiuRo au întreprins o vizită la Calopăr, la grădiniţa din localitate. Micuţii erau pregătiţi pentru a-l întâmpina pe Moş Nicolae. Maria Gheorghiu, cofondator al Asociaţiei OvidiuRo, a preconizat că administraţia judeţeană a făcut un pas important către asigurarea accesului la educaţie a copiilor foarte săraci. „Vom sprijini autorităţile de aici să aducă la grădiniţă toţi copiii dezavantajaţi din comunităţile selectate şi vom lucra împreună pentru a asigura prezenţa copiilor zi de zi”, a spus Maria Gheorghiu.

Iniţiative menite să vină în beneficiul comunităţii

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, prezent la conferinţa de presă, a spus că instituţia pe care o reprezintă a încurajat în permanenţă iniţiativele menite să vină în beneficiul comunităţii, oferindu-şi sprijinul ori de câte ori a avut posibilitatea. „Este şi cazul proiectului «Fiecare copil în grădiniţă», căruia ne-am alăturat cu toată convingerea, cu atât mai mult cu cât el serveşte nevoii de educaţie a copiilor proveniţi din medii defavorizate, ai căror părinţi nu au posibilităţile materiale necesare pentru a-i susţine într-o unitate de învăţământ. Acest demers social lăudabil s-a bucurat de un real succes în judeţul nostru, evidenţiat de creşterea numărului de localităţi în care este implementat, de la două, în anii trecuţi, la şase, în prezent. Graţie proiectului, sute de copii din Dolj pot merge zi de zi la grădiniţă, fiindu-le astfel deschisă o poartă către învăţătură şi, odată cu ea, o şansă reală la un viitor mai bun”, a subliniat Ion Prioteasa.

Consolidarea parteneriatului intersectorial

Datorită proiectului „Fiecare copil în grădiniţă” în judeţele Braşov, Dâmboviţa şi Dolj, peste 1.000 de copii proveniţi din familii fără posibilităţi materiale merg la grădiniţă în anul şcolar 2014-2015. Proiectul este derulat în parteneriat cu Consiliile Judeţene, Inspectoratele Şcolare şi Asociaţia Learn&Vision şi implementat de şcolile şi primăriile din comunităţile partenere, iar obiectivele vizate sunt creşterea numărului copiilor dezavantajaţi care au acces la educaţie preşcolară în cele trei judeţe şi consolidarea parteneriatului intersectorial, ca bază pentru extinderea proiectului la nivel judeţean.

Profesorul Georgică Bercea, inspector şcolar general Dolj, a apreciat proiectul şi a spus că acesta reuşeşte să faciliteze accesul la educaţie preşcolară, iar pe termen lung să scadă riscul de excluziune socială al copiilor săraci şi să contribuie la creşterea gradului de integrare socială şi profesională. „Totodată, suntem convinşi că acest proiect va dezvolta un sistem de sprijin coerent, coeziv şi sustenabil pentru părinţi, profesori şi reprezentanţi ai comunităţilor locale”, a completat Georgică Bercea.

45 de comunităţi din 11 judeţe

Proiectul face parte din programul „Fiecare copil în grădiniţă”, implementat de OvidiuRo în 45 de comunităţi din 11 judeţe, din 2010. Programul stimulează părinţii să-şi aducă zilnic copiii la grădiniţă, oferindu-le tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună. Copiii se califică pentru program pe baza veniturilor familiei (sub 150 de lei pe lună pe membru de familie), condiţiilor de trai precare şi nivelului scăzut de educaţie al părinţilor. Pentru a primi tichetele, copiii trebuie să nu aibă nicio absenţă nemotivată, iar părinţii trebuie să participe la o activitate lunară în grădiniţă şi să ajute profesorul la grupă, de cinci ori pe an.

Concurs pentru finanţare

La sfârşitul lunii iunie, OvidiuRo, Consiliul Judeţean Dolj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au lansat un concurs prin care invitau toţi primarii şi directorii din comunele care se confruntă cu o rată mare a sărăciei şi a abandonului şcolar să aplice pentru finanţare. Din cele 16 comunităţi doljene care au aplicat, au fost selectate Calopăr, Valea Stanciului, Cetate şi Maglavit. În plus, proiectul continuă să sprijine copiii din Amărăştii de Jos şi Podari.

Copiii proveniţi din familii fără posibilităţi materiale, care nu beneficiază de educaţie timpurie, încep şcoala cu un decalaj educaţional imens faţă de ceilalţi. Aceste diferenţe devin din ce în ce mai evidente în timp şi afectează mai târziu participarea lor la şcoală şi găsirea unui loc de muncă. Cofondatoarele Asociaţiei OvidiuRo, Maria Gheorghiu şi Leslie Hawke, au observat că acest decalaj poate fi prevenit prin intervenţie timpurie, începând de la grădiniţă, atunci când se formează bazele pe care se vor aşeza toate deprinderile de învăţare şi abilităţile copiilor.

În 2010, OvidiuRo a lansat Programul „Fiecare copil în grădiniţă”. Considerat model de bună practică în domeniul educaţiei preşcolare de către ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, programul a crescut prezenţa zilnică a copiilor la grădiniţă de la o medie de sub 40% înainte de implementarea programului la o medie de peste 80%.

Pe termen lung, OvidiuRo îşi propune să transforme „Fiecare copil în grădiniţă” în program naţional, finanţat din fonduri publice. Primul judeţ care a alocat fonduri pentru acoperirea tichetelor sociale este Clujul, la începutul anului 2014, prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.