Ford a inaugurat primul Centru de Resurse și Angajament din Europa

0
419

Ford a inaugurat ieri, la Craiova, primul său Centru de Resurse și Angajament din Europa. Conceput pentru a sprijini crearea de noi locuri de muncă, a îmbunătăți potențialul economic și nivelul de trai a locuitorilor din Oltenia, Centrul este subiectul unei investiții totale de un milion de dolari în decurs de patru ani realizată de Ford Motor Company Fund în colaborare cu partenerul său internațional, GlobalGiving. La eveniment au participat din partea administraţiei publice locale : Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj şi Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova.

Noul Centru este, de asemenea, rezultatul unei colaborări cu Asociația Pentru Educaţie SV Oltenia (EDUCOL), o organizație non-profit locală care urmărește să maximizeze oportunitățile de instruire antreprenorială și dezvoltare pentru tineri, și cu Primăria Municipiului Craiova, care pune la dispoziție clădirea. Ford Motor Company Fund și partenerul său internațional, GlobalGiving, au contribuit cu o finanțare suplimentară de 100.000 de dolari pentru renovarea acestei clădiri. “Scopul nostru în cadrul Ford este acela de a deveni cea mai de încredere companie din lume. Partea misiunii care ne revine nouă, celor de la Ford Fund, este de a transforma în bine viețile oamenilor prin întărirea comunităților și prin parteneriate cu oameni și organizații inovatoare care alimentează o transformare reală, palpabilă.  Facem acest lucru oferind acces la oportunități și resurse care ajută oamenii să-și atingă întregul potențial.  Programele noastre inovatoare includ acțiuni care sprijină educația, îmbogățesc viața comunității și promovează siguranța și mobilitatea inteligentă. Suntem deciși să sprijinim Oltenia. Am avut onoarea de a vă vizita acum patru ani, iar astăzi sunt foarte impresionat atât de modul în care a evoluat și s-a dezvoltat comunitatea, cât și de investițiile pe care cu toții le-ați realizat pentru a sprijini acest proces semnificativ.  Suntem fericiți că putem colabora cu EDUCOL și cu Primăria pentru a extinde la Craiova proiectul Centrelor de Resurse și Angajament. Vrem să muncim împreună pentru a îmbunătăți viața tinerilor, întărind constant comunitatea și oferind acces la oportunități și resurse care ajută oamenii să-și atingă potențialul”, a subliniat Jim Vella, președinte al Ford Motor Company Fund. 

„Tinerii noştri vor putea să-și urmeze “visul american” chiar acasă”

CRAF Craiova le va permite studenților și proaspăt absolvenților Universității din Craiova să construiască și să lanseze programe sociale inovative și sustenabile, prin intermediul cărora să încurajeze progresul și economia comunității. În acest sens, Ford Fund și EDUCOL au dat startul unei competiții în cadrul căreia studenții au fost inspirați să conceapă proiecte care se adresează nevoilor comunității. “Tinerii noștri vor beneficia atât de sprijin financiar româno-american, cât și de consiliere și îndrumare într-un mediu profesionist, astfel că vor putea să-și urmeze “visul american” chiar acasă, în Oltenia, atingându-și obiectivele personale și ajutând la dezvoltarea comunității. Scopul nostru este acela de a încuraja ideile inovatoare și de a oferi oportunitățile prin care tinerii pot să contribuie și să crească”, a declarat prof.univ.dr Leonardo-Geo Mănescu, președintele EDUCOL.

„Atributul acestor proiecte câștigătoare este că toate sunt sustenabile”

După ce au adaptat proiectele pentru a răspunde la feedback-ul primit, echipele au transmis propunerile finale. Mai departe, aceștia își vor îmbunătăți ideile privitoare la proiect în cadrul unor workshop-uri din seria “Human Design Thinking” realizate de Henry Ford Learning Institute. Această organizație non-guvernamentală din Michigan (Statele Unite) utilizează metodologia “Design Thinking”, alături de alte metode, menite să-i ajute pe partenerii academici și de business să asimileze informații în mod creativ și să rezolve astfel o gamă largă de probleme. “Atributul acestor proiecte câștigătoare este că toate sunt sustenabile. Studenții primesc sprijin din partea Ford Fund în primul an, iar ideea lor antreprenorială trebuie să supraviețuiască apoi în mod independent. Scopul este să încurajăm noua generație să gândească neconvențional și să inoveze, iar primul Centru de Resurse și Angajament Ford din Europa o va ajuta să facă acest lucru”, a spus Ian Pearson, Președintele Ford România și Directorul fabricii din Craiova. 

„Programe adiționale care vor sprijini creșterea numărului de locuri de muncă”

CRAF completează cele două proiecte asemănătoare care există deja în Detroit, SUA și pe cel din Africa de Sud, inuagurat de asemenea în 2018. Planurile de viitor vizează extinderea în Asia, prin deschiderea unui Centru în Bangkok (Thailanda) la începutul anului 2019. Centrul din Craiova poate, de asemenea, să stimuleze colaborarea dintre partenerii locali non-profit, voluntarii Ford și mentorii educaționali pentru a crește eficiența programelor care vizează încurajarea angajărilor și comunitatea în general. Prin acestea, cei interesați pot să-și dezvolte noi talente, să deprindă noi abilități și să ajute astfel comunitatea din care fac parte. “Conceptul global al Centrelor de Resurse și Angajament este gândit pentru a reflecta nevoile și cultura comunităților locale, oferind servicii care ajută la îmbunătățiri care variază de la facilitarea accesului la nevoile de bază la sprijinirea creșterii economice și a calității vieții.  Sunt foarte fericit să vă anunț că Centrul de Resurse și Angajament de aici, de la Craiova, va avea rol de centru de dezvoltare pentru antreprenoriatul social. Aici, studenții și tinerii absolvenți ai Universității din Craiova pot să conceapă și sa lanseze programe sociale inovatoare și sustenabile care sperăm să accelereze ritmul de dezvoltare a regiunii. Sunt mândru că acest nou Centru de Resurse și Angajament Ford se va afla la originea acestui tip de schimbări și sper că va servi ca model care poate fi replicat oriunde în lume.  Cu ajutorul dumneavoastră vrem să încurajăm, să sprijinim și să motivăm studenții care pot să influențeze major societatea. Prin alăturarea cu Centrul de Resurse și Angajament Ford, ei vor deveni parte a unei rețele globale de tineri antreprenori care luptă cu adevărat să facă diferența.  Pe măsură ce vom avansa, centrul va găzdui, de asemenea, programe adiționale care vor sprijini creșterea numărului de locuri de muncă, educația și programele comunitare, așa cum își doresc membrii comunității… ”, a mai spus Jim Vella, președinte al Ford Motor Company Fund. 

22 de proiecte în derulare

În cadrul competiţiei, EDUCOL a oferit consiliere și îndrumare, cu scopul de a-i ajuta pe studenți să definească propunerile înainte de a le transmite spre analiză către organizaţie, Ford România, Ford Fund, Primăria Craiova şi Federaţia Studenților Universității din Craiova. „A fost o provocare imensă pentru Universitatea din Craiova şi pentru cei care s-au angajat în acest demers. Universitatea din Craiova de câţiva ani de zile şi-a deschis porţile către parteneriatele din mediul socio-economic şi vreau să vă spun că anul acesta am intrat într-o nouă etapă de dezvoltare, o etapă care aduce beneficii nu numai studenţiilor, dar şi comunităţii. În acest moment, Universitatea din Craiova, centrată pe student are peste 22 de proiecte în derulare, în valoare de peste 25 miliarde de euro, proiecte de care beneficiază 1850 de studenţi”, a subliniat prof.univ.dr Cezar Spânu, rectorul Universităţii din Craiova.

 

 

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj :

„Sunt încântat să paticip la inaugurarea Centrului de Resurse și Angajament Ford, primul pe care compania producătoare de automobile îl înființează în Europa, centru care va funcționa în cadrul incubatorului de afaceri al muncipalității craiovene. Ford a fondat o tradiție a responsabilității sociale și a consacrat un model care, prin intermediul centrului astăzi inaugurat, este transmis noilor generații de studenți și absolvenți, care vor învăța cum să se dezvolte ca antreprenori performanți, rămânând însă pe deplin conectați la necesitățile și așteptările comunității și identificând soluții prin care să le ofere răspuns. Doresc să felicit Ford Motor Company Fund, Primăria Municipiului Craiova, Asociația Educol și Universitatea din Craiova pentru faptul că au pus bazele unui parteneriat eficient și durabil, care permite derularea unui demers inovativ, conturând astfel un exemplu pe care ne dorim să-l vedem multiplicat în Dolj.”

 

 

Proiectele câștigătoare de la CRAF Craiova care vor primi până la 50.000 de dolari pentru a fi dezvoltate sunt:

– EcOil-Cuv – ce presupune explorarea colectării uleiului uzat dedicat reciclării și transformarea sa în săpun organic, cu scopul de a micșora impactul negativ asupra mediului.

– GoBike Craiova, proiect ce constă în înființarea unor centre de închierere a bicicletelor la preț accesibil, totul pentru a stimula mobilitatea și un stil de viață sănătos.

– Centrul de Asistență și Îndrumare Școlară și Socială, program afterschool conceput pentru a integra copiii din medii defavorizate și care este bazat pe o serie de cursuri de limbi străine.