Zece mii de doze de vaccin antigripal, disponibile în Dolj

0
307

dsp vaccinZece mii de doze de vaccin antigripal au ajuns în Dolj şi, zilele acestea, sunt distribuite către cabinetele medicilor de familie din judeţ. Este prima tranşă de vaccinuri repartizată de Ministerul Sănătăţii către Direcţia de Sănătate Publică Dolj, urmând ca la începutul lunii viitoare să mai sosească la Craiova încă 4.000 de doze.             

Epidemiologii se aşteaptă ca în acest sezon gripa să debuteze mai devreme decât în anii precedenţi. Potrivit datelor INSP, numai în ultima săptămână de raportări, s-au înregistrat aproape 85.000 de infecţii respiratorii, cu peste 8% mai mult decât în aceeaşi săptămână a anului trecut. În prima săptămână din octombrie însă, numărul era cu 40% mai mare decât în aceeaşi perioadă a lui 2015.

Săptămâna trecută, în judeţul Dolj s-au înregistrat 1.012 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 404 cazuri de pneumopatii acute. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în această săptămână (1.416) este mai crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (1.024 cazuri). „În judeţul Dolj au fost distribuite zece mii de doze de vaccin antigripal, urmând ca la începutul lunii viitoare să mai sosească patru mii de doze. Ni s-a transmis că dacă va fi nevoie putem solicita suplimentarea cantităţii de vaccin antigripal”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Cine beneficiază de vaccinare gratuită

Ministerul Sănătăţii a distribuit deja, prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, 350.000 de doze de antigripal, la nivelul întregii ţări, iar cantitatea de vaccin ar putea fi suplimentată.

Vaccinarea antigripală este cea mai importantă metodă de prevenire a infecţiei şi în special a complicaţiilor datorate infecţiei gripale. Imunizarea vizează în special persoanele cu risc de complicaţii cauzate de gripă şi pe cei care îngrijesc aceste persoane. Aceştia beneficiază de vaccin gratuit prin cabinetele medicilor de familie. În categoriile de risc se regăsesc: persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane; gravide; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire(copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt; toate persoanele cu vârsta egală sau peste 65 de ani.

În afara acestor grupe de risc, care beneficiază de vaccin gratuit, vaccinarea antigripală este utilă şi pentru celelalte persoane, care pot procura vaccinul din farmacii.

Regulile de igienă trebuie respectate

Sezonul rece favorizează apariţia unor boli intercurente, aşa numite boli de sezon, dar şi acutizarea unor boli cronice preexistente. Bolile de sezon includ guturaiul, virozele respiratorii, pneumopatiile, gripa şi alte afecţiuni acute din sfera ORL. Ele pot surveni în orice anotimp, dar incidenţa lor este crescută în acest sezon tocmai din cauza aerului rece care favorizează scăderea imunităţii locale şi generale a organismului şi creşterea circulaţia germenilor.

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă. Medicaţia antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secţie/spital de boli infecţioase se administrează doar la indicaţia medicului, în cazurile grave sau în prezenţa bolii la persoane cu factor de risc cu complicaţii, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.