Concurs de creaţie literară în limba franceză pentru elevi

0
112

O nouă ediţie a concursului de creaţie literară în limba franceză „Défense et illustration de la Langue Française”, lansată deja în luna septembrie de Asociaţia Membrilor Ordinului „Palmes Académiques” (AMOPA), invită elevii în lumea magică a scrisului. Numele concursului trimite spre manifestul grupului de poeţi renascentişti „Pléiade”, redactat de poetul Joachim du Bellay. franceza 1 franceza 2

Subiectele propuse participanţilor din străinătate la secţiunea „Prix d’expression écrite de la Langue Française” diferă în funcţie de nivelul de studiu, fiind formulate ca întrebări. Pentru gimnaziu: „Pornind de la ceea ce observaţi, ce viitor vă imaginaţi pentru lumea de mâine?”. Pentru elevii de liceu: „Expresiile artistice sunt multiple. Pe care o preferaţi? Explicaţi de ce”. La această secţiune, subiectul creaţiei literare poate fi propus de profesorul de la clasă al elevilor participanţi şi trebuie să fie enunţat clar la începutul lucrării. O altă secţiune a concursului este „Prix de la Jeune poésie”. Poemele scrise de elevi nu trebuie să depăşească o pagină şi pot să aibă formă fixă sau liberă.

Concursul de nuvele, „Prix Maupassant de la Jeune nouvelle”, se adresează elevilor din clasele terminale de gimnaziu, liceenilor şi studenţilor. Pentru gimnaziu, nuvela trebuie să aibă maximum cinci pagini, iar pentru elevii de liceu şi pentru studenţi nu trebuie să depăşească şase pagini. În fişa de concurs se menţionează că lucrările trebuie să fie strict personale, individuale şi autentice. Pe fiecare lucrare trebuie să fie scrise vizibil: numele, prenumele, clasa elevului şi nivelul de studiu, numele şi coordonatele exacte ale instituţiei de învăţământ şi semnătura profesorului.

„Cinci dintre creaţiile literare selectate la nivel de clasă şi nivel de studiu vor fi trimise de profesorii coordonatori la Secretariatul naţional AMOPA de la Paris, la adresa indicată în fişa concursului. Urmând exemplul scriitorilor români de expresie  franceză şi îndeplinind cerinţele de claritate (calitate a Francezei, evidenţiată de Cioran), sub raza inspiraţiei, succesul concurenţilor va fi asigurat”, a declarat prof. dr. Maria Tronea, vicepreşedinte AMOPA-Roumanie.