Craioveni încătuşaţi pentru trafic de persoane şi proxenetism în Franţa

0
548

Doi craioveni, de 29, respectiv 38 de ani, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în cursul zilei de miercuri, la solicitarea autorităţilor judiciare din Franţa. Cei doi au fost prinşi în urma unei acţiuni a poliţiştilor BCCO Craiova, împreună cu un procuror al DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, la care a participat şi o delegaţie din Franţa, întrucât sunt suspectaţi de proxenetism şi trafic de persoane, fapte comise în zona Lyon din Franţa în perioada 2012 – 2013. Urmează să fie demarate procedurile în vederea extrădării celor doi craioveni, aceştia fiind acum „cazaţi” în arestul IPJ Dolj.

În cursul zilei de marţi, 22 septembrie a.c., în baza unei cereri de comisie rogatorie formulată de autorităţile judiciare franceze – Tribunalului de Mare Instanţă din LYON –, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova împreună cu un procuror al DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, cu sprijinul IPJ Dolj şi al SOS Craiova, au organizat o acţiune pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializată în trafic de persoane şi proxenetism, fapte comise în regiunea Lyon, din Franţa.

 Astfel, oamenii legii au descins, simultan, la patru adrese din Craiova, locuinţe ale membrilor grupării, de unde au ridicat mai multe înscrisuri privind transferuri de proprietate şi închirieri, documente de transfer monetar, suma de 11.350 euro, trei săbii şi două parate de electroşocuri. În plus, oamenii legii i-au ridicat şi pe Cezar Ştefan Vătu, de 29 de ani, şi Bogdan Sorin Dumitru, de 38 de ani, care au fost duşi la sediul DIICOT Craiova pentru audieri.

Din cercetările efectuate de autorităţile franceze s-a stabilit că în perioada 2012-2013 membrii grupării din care fac parte şi cei doi craioveni au racolat, transportat şi exploatat sexual în Franţa, în regiunea Lyon, mai multe tinere şi minore românce. În sarcina suspecţilor s-a reţinut comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. În cursul zilei de miercuri, 23 septembrie a.c., cei doi craioveni au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, fiind introduşi în arestul IPJ Dolj, şi au fost demarate procedurile în vederea extrădării lor.

La activităţile desfăşurate marţi a participat şi o delegaţie formată din judecător, procurori şi poliţişti francezi. Această acţiune s-a desfăşurat într-un dosar deschis în Franţa la începutul acestui an. Pe 28 ianuarie 2015 s-au făcut opt percheziţii în Craiova şi una în Franţa, la membri ai aceleiaşi grupări infracţionale, la momentul respectiv fiind arestaţi la Craiova George Dumitru, de 31 de ani, şi Ionuţ Jianu, de 35 de ani, în timp ce Florin Tănase, de 25 de ani, din Cerăt, a fost prins în Franţa.

„Admite cererea de executare a mandatului european de arestare emis de autorităţile judiciare din Franţa – Tribunalului de Mare Instanţă din LYON în dosarul nr. 13311000031, privind persoana solicitată Vătu Cezar Ştefan. (…)  Respinge obiecţiunile formulate de persoana solicitată Dumitru (fost Petcu) Bogdan – Florin, în baza art 86 alin 1 lit e din Legea nr 302/2004. Admite cererea de executare a mandatului european de arestare emis de autorităţile judiciare din Franţa – Tribunalului de Mare Instanţă din LYON, în dosarul nr. 13311000031, privind persoana solicitată Dumitru (fost Petcu) Bogdan – Florin. Dispune arestarea persoanei solicitate pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 23 septembrie 2015 şi până la data de 22 octombrie 2015”, se arată în hotărârile Curţii de Apel Craiova privindu-i pe cei doi craioveni.