Minorii, primii vizaţi de acţiunile poliţiştilor – Săptămâna Prevenirii Criminalităţii, lansată în Dolj

0
251

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj au lansat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Săptămâna Prevenirii Criminalităţii. Acesta este un proiect derulat la nivel naţional, în încercarea de a sensibiliza populaţia cu privire la măsurile minime de prevedere pe care orice cetăţean şi le poate lua astfel încât să nu cadă victimă a infractorilor. Pe parcursul acestei săptămâni, în Craiova şi în alte localităţi din judeţ vor fi organizate dezbateri cu elevi, cadre didactice şi părinţi pentru prevenirea delicvenţei juvenile, se vor distribui materiale cu recomandări destinate prevenirii furturilor din autoturisme sau genţi şi vor fi organizate demonstraţii de acordare a primului ajutor în caz de accident rutier.

Comisarul-şef Nicuşor Badea, desemnat la conducerea IPJ Dolj, a deschis, ieri, în cadrul conferinţei de presă organizată la sediul instituţiei, „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”. Chiar dacă frecvent poliţiştii doljeni desfăşoară activităţi de prevenire, în acestă săptămână sunt desfăşurate o serie de activităţi în toată ţara, în funcţie de priorităţile naţionale sau locale ale Poliţiei. „Este un proiect care se desfăşoară la nivel naţional şi care prevede o serie de acţiuni susţinute pentru prevenirea infracţionalităţii în rândul cetăţenilor dar şi activităţi menite să-i înveţe pe oameni să nu cadă victime ale celor care comit fapte antisociale”, a spus comisar-şef Nicuşor Badea. Acesta i-a prezentat apoi pe partenerii consacraţi ai Poliţiei doljene în asemenea activităţi: Inspectoratul şcolar Judeţean Dolj, Asociaţia Tinerii Luptă Împotriva Viciilor Mileniului III, Casa de Cultură a Sindicatelor Craiova, Crucea roşie – Filiala Dolj, World Vision, Asociaţia Dezvoltare şi Psihoterapie prin Acţiune, Centrul Educaţional de Resurse şi Training, Asociaţia Exploratori pentru Viitor şi Asociaţia Amicus. În fiecare zi, voluntari din cadrul acestor ONG-uri, se vor alătura poliţiştilor de proximitate din cadrul IPJ Dolj în cadrul activităţilor punctuale desfăşurate.

De altfel, după încheierea conferinţei de lansare a evenimentului, având în vedere că această primă zi este dedicată prevenirii delicvenţei juvenile, poliţiştii s-au întâlnit cu elevi ai Şcolii Nr. 16 din Craiova, de pe strada Brestei. Aici, copiilor le-au fost prezentate filme educative şi au fost puse în discuţie diverse aspecte cu care aceştia se pot întâlni – spre exemplu violenţa în şcoli sau în zona adiacentă – şi modul în care ei ar trebui să reacţioneze. „Vrem ca elevii şi tinerii, în general, să înţeleagă faptul că părinţii, cadrele didactice şi poliţiştii pe care îi văd de multe ori în faţa unităţilor de învăţământ nu le sunt duşmani. Sunt cei la care trebuie să apeleze atunci când au orice fel de problemă, sunt cei care îi pot ajuta şi la care pot apela cu toată încrederea, astfel încât să nu ajungă să ia decizii greşite”, ne-a declarat comisar Stanca Giucă, ofiţer de prevenire din cadrul IPJ Dolj.

Ziua de astăzi va fi dedicată prevenirii delicvenţei juvenile şi victimizării minorilor.