Se începe canalizarea în cartierele Bariera Vâlcii şi Romanescu

2
397

Cartierele „Bariera Vâlcii” şi „Romanescu” vor fi canalizate cu bani europeni. Primăria Craiova va da ordinul de începere a lucrărilor săptămâna viitoare, urmând ca investiţia să se termine în decurs de doi ani. Constructorii susţin că vor termina lucrările mult mai devreme.

Investiţia face parte din Masterplanul de Apă al judeţului Dolj şi va fi executată de asocierea de firme SC TMUCB SA şi Mitliv Exim SRL, care mai fac împreună şi pasajul subteran al  Craiovei. Compania de Apă Oltenia, care este şi beneficiarul lucrării, a semnat, ieri, contractul de execuţie cu societăţile, ocazie cu care a dorit să se asigure că termenul de 2 ani, specificat în documentaie, va fi respectat.  „De săptămâna viitoare dăm deja ordinul de începere a lucrărilor pentru canalizare și apă potabilă. În doi ani de zile trebuie să termine” , a anunţat primarul Lia Olguţa Vasilescu. Prezenţi la discuţii, reprezentanţii constructorilor au promis autorităţilor că vor încerca să termine lucrarea chiar într-un timp mai scurt. ”Din experienţa noastră, cred că vom termina ceva mai repede. În orice caz, sperăm să facem o figură frumoasă ţi să demonstrăm că suntem constructori buni, termenul de 24 de luni să fie prea lung pentru noi”, a precizat, la rândul lui, directorul sucursalei TMUCB.

Canalizarea oraşului se extinde cu 72 de kilometri

Lucrările vor începe din cartierul „Bariera Vâlcii”, din cauză că zona este mai întinsă şi cea mai grea, constructorii precizând că aici vor fi necesare foraje orizontale dirijate. „Lucrarea se întinde şi puţin spre Şimnic. Cred că vom ataca simultan şi cartierul Romaneşti”, a explicat constructorul. Conform proiectului, reţeaua de canalizare din cartierul Bariera Vâlcii va fi destinată apelor menajere şi va avea o lungime de 43,5 de kilometri. În cadrul aceleiaşi lucrări, vor fi executate 4.352 de racorduri noi pentru consumatori şi reabilitate alte 69 de racorduri deja existente. Fiind o zonă joasă, cu probleme, proiectanţii au prevăzut şi realizarea a 5 stații de pompare a apelor murdare,  cu tot cu reţeaua de refulare, care va avea o lungime separată de aproape 1,4 kilometri. În cartierul „Romanescu”, se vor face o lucrare asemănătoare, lungimea reţelei de canalizare fiind aici de 24,7 kilometri, la care vor fi branşaţi aproape 2.500 de consumatori. Şi aici se va construi o staţie de pompare. Pe lângă canalizarea celor două cartiere, va fi extinsă și reţeaua de alimentare cu apă în tot municipiul, pe o lungime de 34,5 kilometri, reuşind să fie branşaţi la sursă aproape 4.000 de craioveni.

În etapa a doua vor intra şi celelalte municipii din judeţ

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, de cea de-a doua etapă a programului vor beneficia mai multe localităţi din Dolj, Masterplanul de Apă fiind implementat la nivelul întregului judeţ. „După Craiova va urma Filiaşi, Poiana Mare, Băileşti, Dăbuleni, Bechet, Călăraşi, Calafat, Ciupercenii Noi, Işalniţa. Vom avea, de asemenea, o implicare într-o perioadă următoare asupra unor localităţi care ne-am dorit foarte mult să fie prinse în program şi nu s-a putut. Exact acele localităţi prin faţa cărora trece conducta de apă”, a explicat acesta. Pe lângă localităţile enumerate vor fi cooptate în proiect, în special datorită poziţiei avantajoase, localităţile Ciuperceni, Piscu Vechi, Ghidici şi, în mod special, Rast, unde vor fi aşezate şi staţiile de epurare, care vor primi, îndeosebi, apa uzată care se colectează din municipiul Băileşti. Autorităţile judeţene au anunţat că intenţionează să continue proiectul, programându-şi încă de pe acum să solicite o nouă finanţare de aproximativ 100 de milioane de euro pentru realizarea firului doi de aducţiune a apei de la Izvarna, dat fiind faptul că actualul fir care alimentează Craiova dă semne de uzură.

CAO face credit ca să suporte co-finanţarea

Masterplanul de Apă al judeţului Dolj a fost aprobat cu o valoare de 185 de milioane de euro, fiind considerată a doua mare investiție de acest gen din țară. Potrivit autorităților, 77,3% din valoare provine din fonduri de coeziune – proiectul fiind finanțat prin Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu, Axa prioritară 1 – și restul de 22,9% reprezentând co-finanţarea naţională (din care bugetul de stat – 11,82%, bugetul local – 1,82%, şi Compania de  Apă Oltenia – 9,05%). Pentru a-și putea suporta partea de finanțare, CAO a contractat un împrumut în valoare de 13,6 milioane de euro. „Cei de BERD (n.r. – Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare) sunt încă la noi la companie, studiază întâi posibilitarea acordării acesatui credit, după care, probabil, vom semna şi contractul”, a precizat, la rândul său, Constantin Mitriţă, directorul CAO.


2 COMENTARII

  1. Foarte bine ca se extinde reteaua de apa si canal si in cele doua cartiere mentionate avand in vedere ca, desi erau printre cele mai vechi cartiere neavand retea de apa si canal, s-au mai si extins. Dar conducerea actuala a Primariei ar trebui sa spuna si cetatenilor din celelate cartiere tot asa de vechi, de exemplu Mofleni, ce are de gand cu canalizarea.In Mofleni, cartier din 1968, desi s-a introdus retea de apa de circa 16 ani(si aceasta la presiunea cetatenilor iesiti in strada datorita infestarii panzei freatice din cauza gropii de gunoi), toate planurile fostelor conduceri ale Primariei au ramas la stadiul de promisiune, neglijandu-se faptul ca multe gospodarii nu au unde depozita sau deversa apa menajera rezultata, cei mai dezavantajati dintre cetateni fiind cei care nu locuiesc pe traseul a doua conducte(una de la Seminarul Teologic si cealalalta de la Chimica )care se varsa in canalul de scurgere al fostului abator, datorita spatiului restrans al gospodariei. Nici la reteaua de apa nu se sta mai bine, locuitorii de pe str. Bisericii, Aleile 1,2 si 3 Abatorului refuzand montarea apometrelor datorita starii precare a conductei de apa.

  2. un inceput bun!dar eu vreau sa stiu daca si pe aleea ALUNULUI din bariera se intra!acolo nu este nici asfalt,mai rau ca la tara!doamna primar cunoaste zona?

Comments are closed.