Bibliotecari din Craiova şi Melineşti reprezintă România la o conferinţă internaţională din Washington, D.C.

0
252

Americanii au apreciat ideea completării în bibliotecă a cererilor pentru subvenţii APIA, care au adus în comunitate aproape 4 milioane de lei

Reprezentanţi a 20 de ţări, între care şi România, vor participa, în perioada 1-3 octombrie, în Washington, D.C., la Conferinţa Internaţională „Beyond Access”, ca urmare a dezvoltării unor proiecte în diferite domenii (sănătate, familie, financiar, agricultură ş.a.) ce vin în sprijinul comunităţilor locale. Selectată a fost şi aplicaţia Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, care a prezentat organizatorilor o idee pusă în practică de Biblioteca Comunală Melineşti. Utilizând computerele primite în cadrul Programului „Biblionet”, instituţia a ajutat comunitatea în atragerea de fonduri pentru fermieri prin completarea cererilor de subvenţie de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). La conferinţa din capitala Statelor Unite ale Americii vor participa Cristina Avram – bibliotecar la Biblioteca Melineşti, Nicoleta Traşcă şi Lucian Dindirică – bibliotecar metodist, respectiv manager al Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, ca şi Raluca Daminescu – reprezentant al APIA.

Nicoleta Traşcă

Reprezentată de bibliotecarii doljeni, România va participa la Conferinţa Internaţională „Beyond Access” – „Local Alternatives for Global Development: Rediscovering Libraries”, alături de invitaţi din alte 19 ţări – Serbia, Ucraina, Kyrgyzstan, Kenya, Nepal, Etiopia, Ghana, Uganda, Peru, Venezuela, Brazilia, Zambia, Filipine, Uganda, Honduras, Guatemala, Columbia, Bhutan şi Botswana –, care sunt aşteptaţi la Washington, D.C., încă de sâmbătă, 29 septembrie, urmând a rămâne în capitala SUA până pe data de 5 octombrie. Proiectele acestora – acceptate în urma unei selecţii riguroase – au vizat diverse domenii: sănătate, familie, angajament civic, informaţii de acces financiar, incluziune, agricultură etc.

Cel depus de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” a fost implementat în cadrul Bibliotecii Comunale Melineşti, instituţia contribuind la atragerea a nu mai puţin de 3.976.769 de lei, fonduri în folosul comunităţii. Utilizându-se computerele cu acces gratuit la Internet, primite în cadrul Programului „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, localnicii fermieri au fost ajutaţi să completeze şi să trimită 268 de cereri pentru subvenţiile acordate prin intermediul APIA, pentru o suprafaţă de 739,86 ha. În total, la nivelul comunei au fost depuse în acest an 690 de asemenea cereri.

Cu prilejul Conferinţei din SUA, proiectul va fi prezentat în amănunt de echipa doljeană. «Vom participa în Washington, D.C., la ateliere de lucru, în cadrul cărora vom vorbi despre proiectul nostru. Toţi participanţii vor interacţiona cu reprezentanţii celorlalte ţări, contribuind cu idei noi. Acest lucru oferă posibilitatea de a ne întâlni cu finanţatorii, oportunităţi de a participa la sesiuni breakout, de a întâlni oameni noi, de a demonstra munca noastră şi ideile», a precizat bibliotecara Nicoleta Traşcă, totodată coordonator judeţean al Programului „Biblionet”.

Reprezentanta Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” a adăugat că există posibilitatea ca cei mai inovatori bibliotecari să poată aplica pentru granturi de 10.000 de dolari. «Pentru aceasta, trebuie să expunem idei despre noi moduri în care putem implica biblioteca pentru a satisface nevoile din comunitate şi moduri în care avem posibilitatea să extindem actualul serviciu pentru a satisface nevoile comunităţii», a explicat Nicoleta Traşcă.