Debitul Dunării, sub media multianuală a lunii august

0
308

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi relativ staţionar în următoarele zile, la valori de 2.700 – 2.800 metri cubi/secundă (mc/s), situându-se sub media multianuală a lunii august, de 4.300 mc/s, se arată în prognoza publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până pe 31 august 2019.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând primele zile când vor fi în creştere uşoară pe sectorul Giurgiu – Cernavodă şi relativ staţionare pe sectorul Hârşova – Tulcea şi ultimele zile ale intervalului când vor fi relativ staţionare pe sectorul Gruia – Zimnicea.

În ceea ce priveşte prognoza pe râurile interioare, debitele medii zilnice vor fi relativ staţionare pe toată durata intervalului de prognoză. “Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri izolate de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte ca urmare a precipitaţiilor prognozate”, avertizează hidrologii.

Potrivit prognozei lunare emise de INHGA, în august 2019, regimul hidrologic se situează la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crişul Repede, Mureş superior şi mijlociu, Rm. Sărat, Putna, Bârlad şi pe afluenţii Prutului (30-50% din normalele lunare) şi mai mari pe râurile din bazinul Ialomiţei, cu valori cuprinse între 80-100%.

Hidrologii au avertizat că în cursul acestei luni sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, cu efect de inundaţii locale pe unele râuri din zonele de deal şi munte şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare, pe unele râuri, îndeosebi din jumătatea de nord a ţării.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, prognoza debitelor medii şi extreme lunare pe Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) arată un nivel situat între 2.700 şi 4.500 metri cubi/secundă (mc/s), faţă de media multianuală a lunii august de 4.300 mc/s.