Primăria Craiova schimbă regulamentul fațadelor

0
495

Autoritățile locale îi obligă pe craioveni să-și armonizeze tâmplăria și acoperișul cu culorile fațadelor. În cazul în care culorile nu vor fi bine alese, proprietarii pot să primească o amendă de 3.000 de lei.

Consilierii municipali au pe ordinea de zi a ședinței de mâine un proiect de hotărâre prin care se propune modificarea regulamentului local de urbanism referitor la cromatica fațadelor din Craiova. Autoritățile locale intervin asupra prevederilor aprobate în 2011, adăugând două articole noi. Astfel, craiovenii sunt obligați să-și aleagă culorile tâmplăriei și învelitorii, în cazul acoperirii cu șarpantă, în concordanță cu nuanțele fațadelor. Un alt articol spune că tâmplăria spațiilor cu altă destinație decât cea de locuințe, indiferent de amplasamentul pe care se găsesc acestea și indiferent de regimul juridic al spațiilor, se va realiza din lemn sau din imitație de lemn.

Culorile stridente sunt interzise

Acestea sunt singurele modificări care sunt aduse regulamentului, celelalte prevederi rămânând aceleași. Potrivit regulamentului local, culorile recomandate pentru tencuiala decorativă sunt culori pastelate „cu parametrii de culoare minimă 230 în codul de culoare RGB (roșu, verde, albastru)”. Regulamentul spune că se vor utiliza combinații din nuanțe diferite ale aceleiași game cromatice, dar se vor evita culorile închise, stridente sau saturate. De asemenea, în cromatica fațadelor este permisă folosirea de tonuri închise cu condiția ca acestea să nu depășească 20% din fiecare fațadă luată distinct.

Amenzi pentru nerespectarea regulamentului

Autoritățile au prevăzut, prin regulament, ca arhitectul-șef să precizeze, în certificatul de urbanism, parametrii cromatici și gama de culori recomandată a se folosi în cazul construcției ce urmează a se autoriza. Pentru construcțiile cu valențe plastice și arhitecturale deosebite sunt admise derogări, dar numai în baza unei avizări date de comisia tehnică de pe lângă Primăria Craiova. Regulamentul prevede și sancțiuni stricte. Astfel, dacă nu se respectă culorile recomandate pentru fațade și armonizarea tâmplăriei sunt sancționați cu amenzi de 3.000 lei. În cazul în care nu au dețin un proiect tehnic pentru modul cum își amenajează pereții exteriori, sunt pasibili de o amendă de la 3.000 lei la 10.000 lei.