ALDE Dolj n-ar vrea să se mai vorbească despre excluderea profesorului Mircea Năstase…

0
372

Reprezentanţii ALDE Dolj ar fi vrut să îngroape subiectul cu retragerea misterioasă a profesorului Mircea Năstase, votat cu aproape 10% în alegerile locale, de pe lista consilierilor municipali ALDE. Au fost foarte multe speculaţii legate de acest subiect, iar lucrul acesta irită şi acum conducerea actuală a organizaţiei locale de partid, care îşi doreşte, pe de o parte, problema tranşată, iar pe de altă parte nu poate renunţa nici la electoratul convins de fostul candidat Mircea Năstase. Singurul pe care îl recunosc este faptul că decizia în ceea ce îl priveşte pe acesta a venit de la Bucureşti.

alde tariceanu (1)Deputatul Ion Cupă, preşedintele Organizaţiei Judeţene ALDE Dolj, a fost luat prin surprindere când a fost întrebat de rezultatele din alegerilor locale, spunând că subiectul a fost închis şi nu ar face bine organizaţiei să se mai vorbească din nou despre acest caz. „Subiectul referitor la domnul Mircea Năstase este închis, nu cred că mai trebuie să fie pus pe tapet. Este foarte târziu să mai discutăm despre acest subiect, pentru că nu face bine organizaţiei, pe care abia am stabilizat-o. Și nu a fost simplu. (…) Eu, unul, sunt mulţumit de rezultatul din alegeri. De ce? Pentru că un partid nou înfiinţat cum este ALDE, cu prima adeziune făcută în luna noiembrie, anul trecut, să aibă un primar, şase viceprimari, 62 de consilieri locali şi organizaţii în peste 90% din localităţi. În toate oraşele avem organizaţii bune, există o emulaţie foarte serioasă, în cadrul partidului, mai ales pe oraşe. Chiar aseară am avut o şedinţă de Birou Judeţean, de fapt toate şedinţele noastre de Birou Judeţean durează câte 4-5 ore, pentru că nu reuşim să acoperim toate problemele şi asta însemnă că localele pentru noi au fost un lucru bun. Dacă erau un lucru rău, asta însemna că, după ce se terminau probabil că pe aici nu mai treceau oameni. Dar, din contră, pe aici, pe la partid la noi este o emulaţie bună, care ne dă speranţe că la toamnă vom fi o echipă câştigătoare”, a spus Ion Cupă.

Prima explicaţie: votul pe persoană fizică!

Deşi este foarte mulţumit de ceea ce s-a obţinut pe Craiova, acesta dă explicaţii firave vizavi de excluderea locomotivei campaniei electorale de anul acesta, profesorul Mircea Năstase, care s-a clasat pe locul al treilea (după Olguţa Vasilescu – PSD şi Pavel Badea – PNL), un scor foarte bun pentru un partid nou înfiinţat. „Rezultatele pe Craiova au fost bune, numai că, aşa cum spus de fiecare dată, au existat foarte multe lucruri ce trebuiau îndreptate, de la constituirea ALDE Dolj până la punerea la punct a sfârşitului campaniei electorale, adică noaptea votului. Au existat diferenţe foarte mari între votul pe Consiliul Local şi pe Consiliul Judeţean, şi pe Craiova şi pe alte localităţi. Asta arată că au fost foarte mulţi oameni, de pe listele noastre de la locale, care nu au simţit că fac parte dintr-un partid. Adică, nu au mers cu partidul în faţă, au mers pe persoană fizică, ceea ce, după părerea mea şi a conducerii de la Bucureşti, a fost un lucru deficitar”, este explicaţia pe care ALDE Dolj o oferă acum electoratului care şi-a văzut exclus tocmai candidatul pe care a pus ştampila la Primăria Craiova.alde (1)

A doua explicaţie: aşa a decis Bucureştiul!

Dacă Mircea Năstase ar fi câştigat mandatul de primar, conducerea ALDE Dolj recunoaşte că nimeni nu s-ar fi atins de un fir de păr al său şi ar fi fost păstrat la loc de cinste în organizaţie. „Bineînţeles că nu îl mai excludeam. Este normal, logic. Dar dumnealui nu a fost exclus pentru rezultat”. Iritat de insistenţa întrebărilor, deputatul Ion Cupă s-a decis să reia subiectul într-o manieră mai transparentă şi a povestit cum a stat treaba cu excluderea. „Dar dacă tot vreţi să discutăm subiectul, haideţi să îl discutăm, că eu nu mă dau înapoi de la nici o discuţie, pentru că nu am venit aici să ascund ceva sau să nu fie transparentizat ceva. Lucrurile au fost foarte complicate şi nu au făcut bine partidului în timpul campaniei electorale, din câte ştiţi cu toţii. Sunt lucruri care ar trebui spuse şi care probabil se vorbesc la liber. După campanie, datorită rezultatului foarte slab, s-a făcut o analiză. Nu de către noi, pentru că nu suntem singuri pe lume, ci trăim într-un partid şi avem structuri de conducere. Oamenii aceia de la Bucureşti nu sunt rupţi de realitate, ştiu exact ce se întâmplă. Și după alegeri, au vrut să ştie ce s-a întâmplat între Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. S-au căutat motivele. Concluzia conducerii de la Bucureşti a fost dizolvarea organizaţiei municipale şi locale şi împuternicirea mea şi a domnului Ghinea să refacem cât mai rapid interimar până vom veni cu o altă formulă pentru a întări organizaţia locală. Asta este tot”.

A treia explicaţie: „frăţia dosarelor”?

Deşi a condus campania electorală pe Craiova, fiind candidat la Primărie şi preşedintele organizaţiei, Mircea Năstase a fost acuzat de deputatul Ion Cupă că nu s-a implicat şi în campania pe judeţ. Paradoxul este că lista de consilieri judeţean a fost deschisă chiar de parlamentarul Ion Cupă, preşedintele organizaţiei judeţene. În acest context, a existat o diferenţă de 1.700 de voturi între Consiliul Local şi Consiliul Judeţean, fapt care a condus la neintrarea ALDE în Consiliul Judeţean. Întrebat dacă ar fi şi un alt lucru care ar fi determinat excluderea profesorului Mircea Năstase, cum ar fi o „frăţie a dosarelor” care îi apropie pe liderii celor două partide, Călin Popescu Tăriceanu şi Olguţa Vasilescu, deputatul Ion Cupă a sărit ca ars şi a exclus din start o astfel de posibilitate. „Ce frăţie a dosarelor? Nu trebuia să aveam nici un viceprimar, iar PSD nu are nici un rol în chestiunea cu profesorul Năstase. Sunt speculaţii. (…) Un lider de partid care nu reuşeşte să îşi tragă partidul după el şi să aducă rezultatele scontate. Rezultatul pe Consiliul Judeţean cine trebuia să-l aducă? Într-un partid, organizaţiile locale aduc voturile”, se întreabă chiar cel care trebuia să aducă voturile pe judeţ.

„Nu înţeleg de unde a apărut iarăşi acest subiect?”

Ba, mai mult, Ion Cupă îl descrie pe Mircea Năstase ca un candidat cu un profil extraordinar de bun pentru Primărie, de asta fiind şi desemnat de partid. „Numai că lucrurile, în precampanie şi în timpul campaniei, au denaturat”, susţine preşedintele ALDE Dolj. „Nu vreau să mai intru în astfel de probleme, eu credeam că lucrurile acestea s-au clarificat. Este a cincea conferinţă de presă de la alegerile locale. Nu înţeleg de unde a apărut iarăşi acest subiect pe scena publică. De acolo s-a pornit, când s-a văzut diferenţa între Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. Și motivele sunt multiple. Nu mai este cazul să mai discutăm despre vinovaţi, am închis acest subiect când am refăcut biroul. Mergem mai departe”, a mai spus, destul de iritat, preşedintele ALDE Dolj.

ALDE Dolj nu îndrăgeşte „liderul pe persoană fizică”

Parlamentarul Ion Cupă, deşi vorbeşte de rezultat în alegeri pe „persoană fizică”, susţine că la finalul campaniilor electorale se contabilizează rezultatul total. Pe de altă parte, recunoaşte că şi astăzi sunt într-o mare căutare de lideri. „Îmi plac liderii, cine a spus că nu îmi plac. Din contră, iar dacă aseară veneaţi la noi la partid, aţi fi văzut că asta cer la fiecare organizaţie: să fie câte un lider, dar lider de partid, nu lider pe persoană fizică. Atât timp cât trăieşti într-o organizaţie şi reprezinţi organizaţia, trebuie să reprezinţi organizaţia, nu numai pe tine, ca persoană…”. Este greu de înţeles ce vrea să spună Ion Cupă atunci când descrie profilul liderului şi rămâne să vedem, până în toamnă, ce lideri vor găsi, dintre cei care să se conformeze acestui tipar oarecum confuz.

Alianţa cu PMP este exclusă, la Dolj

Reprezentanţii ALDE Dolj exclud orice alianţă cu partidul lui Traian Băsescu. Aceştia o consideră contra naturii, iar familiile politice europene diferite ţin şi mai la distanţă cele două formaţiuni politice, ALDE şi PMP. „Nu se pune problema unei alianţe cu PMP. Noi facem parte din familii politice europene diferite. La Dolj nu se pune problema, iar la Bucureşti încă nu s-a luat în discuţie o astfel de colaborare, dar îmi este greu să cred, atât timp cât facem parte din familii europene diferite. Să ne aducem aminte că ALDE, când a luat fiinţă datorită faptului că, la nivel european, România nu mai era reprezentată pe eşantionul liberal, nu mai era niciun partid… PNL a plecat, s-a dus la populari şi eşantionul liberal nu era reprezentat. Acum nu văd nicio colaborare, este contra naturii… În 2004, era Alianţa DA şi erau alte lucruri atunci”, a explica deputatul Ion Cupă chestiunea alianţei.

LAURA MOȚÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN