După mulți ani, o mână întinsă Hipodromului!

0
355

Hipodromul din Parcul „Nicolae Romanescu” mai are nevoie de încă un vot din partea consilierilor municipali. Ministerul Tineretului și Sportului a transmis Primăriei Craiova să precizeze că nu dorește să schimbe destinația acestuia, autoritățile fiind obligate acum să-și completeze proiectul de hotărâre. După mulți, mulți ani, timp în care a ajuns deja o ruină, intenția de a reabilita grajdurile și pistele de alergare este, cu adevărat, o mână întinsă acestui loc deosebit de frumos și valoros.

Primul pas pentru preluarea Hipodromului, care se află acum în domeniul public al Ministerului Tineretului și Sportului, a fost făcut la sfârșitul lunii aprilie când autoritățile locale au propus un proiect de hotărâre în acest sens. Aleșii locali au votat în unanimitate, iar proiectul a fost transmis ministerului care urma să promoveze, la rândul lui, o hotărâre de guvern privind transmiterea din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului – prin Clubul Sportiv Municipal Craiova – în domeniul public al municipiului Craiova şi administrarea Consiliului Local al municipiului Craiova a bunului cu denumirea “Hipodrom”.

Destinația de Hipodrom este bătută în cuie

La începutul acestei luni, mai precis pe 6 iunie, ministerul i-a transmis Primăriei Craiova că și-a dat acordul de principiu pentru acest transfer, dar că municipalitatea mai trebuie să facă unele modificări. Cei de la ministerul lui Gabi Szabo îi cer autorității locale să precizeze că se obligă să-i mențină destinația și, în plus, să întrețină și să modernizeze Hipodromul. În cazul în care imobilul nu este folosit în conformitate cu destinația lui, ministerul poate efectua un control și dispune ca Hipodromul să revină de drept în domeniul public al statului. Ministerul mai cere și ca reprezentanții Clubului Sportiv Municipal Craiova să facă demersurile pentru actualizarea cărților funciare, după care hotărârea de guvern poate fi inițiată.

Va fi modernizat cu fonduri europene

Așadar, Hipodromul se întoarce din nou la Consiliul Local Municipal Craiova. În ședința de azi, aleșii locali votează un nou proiect de hotărâre pentru preluarea în administrare a bazei hipice din Parcul „Nicolae Romanescu”, proiect care cuprinde, la articolul doi, cerința expresă a ministerului privind păstrarea destinației. Ca și în proiectul inițial, Primăria Craiova spune că dorește să preia Hipodromul pentru a-l moderniza și a-l aduce la standardele necesare organizării de competiții sportive. Și de această dată, municipalitata specifică în mod clar că se intenționează să se acceseze un proiect cu finanțare europeană cu ajutorul căruia Hipodromul ar urma să fie reabilitat în întregime, începând cu grajdurile și terminând cu pistele de alergare.

Supraviețuitorii

Pierdut în pâlcurile de copaci, Hipodromul nu mai este vizitat acum de nimeni, nici măcar din curiozitate, pentru că prea puțini sunt cei care știu că mai există. Și nu greșesc prea mult fiindcă Hipodromul duce demult o luptă grea numai și numai pentru supraviețuire. Deși are o istorie pe care o împarte cu parcul, fiind construit la 1903, deși are o istorie și un blazon – aici s-a organizat primul campionat balcanic de călărie din România, Hipodromul nu a impresionat pe nimeni și a fost complet uitat de autorități. Grajdurile s-au coșcovit, iar caii au îmbătrânit și s-au tot împuținat. Acum mai există doar șase căluți, dintre care doar trei mai sunt apți pentru a fi scoși în lume. În ciuda vârstei de peste 33 de ani, îngrijitorii se încăpățânează și chiar reușesc să facă minuni, participând la concursuri și întorcându-se și cu premii.