Întrevederea Prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă cu Johannes Hahn, comisar european pentru buget și administrație

0
480

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o întrevedere cu Johannes Hahn, comisarul european pentru buget și administrație. Au participat la discuție și președintele Camerei Deputaților,  Marcel Ciolacu, ministrul finanțelor, Adrian Câciu,  ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, membri ai echipelor înalților demnitari.

Discuțiile s-au concentrat asupra contextului european și pe pregătirea revizuirii Cadrului Financiar Multianual al UE (MFF 2021-2027), demers coordonat de comisarul Hahn.

Partea română și comisarul european și-au exprimat încrederea că exercițiul de revizuire al MFF va oferi răspunsuri adecvate la impactul provocărilor cu care s-a confruntat UE în contextul războiului Rusiei în Ucraina, al prețurilor  ridicate la energie, dar și la necesitatea accelerării tranziției energetice și a creșterii competitivității industriei europene. Interlocutorii au arătat, de asemenea, nevoia de identificare a unui sprijin suplimentar pentru cheltuielile aferente susținerii Ucrainei.

Oficialii români au subliniat că solidaritatea și coeziunea sunt principii cheie în perioada complexă pe care o traversează Europa. Totodată, aceștia au arătat că România dorește să fie parte a unei soluții rapide, punctuale și eficiente. Este esențial ca revizuirea actualului cadru multianual să nu afecteze implementarea proiectelor inițiate și să nu aducă atingere finanțării deja agreate a politicilor tradiționale ale UE (Coeziune și Politica Agricolă Comună).

Partea română s-a referit și la conexiunea dintre discuțiile asupra bugetului și dezbaterea în curs privind reforma Pactului de Stabilitate și Creștere. În context, a fost reiterat apelul scoaterii din calculul deficitului public a cheltuielilor pentru investiții în apărare și a ratei aferentă  dobânzilor componentei de împrumut din PNRR.