Publicații digitale disponibile pe site-ul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”

0
519

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”, prin Centrul Transfrontalier de Comunicații și Informații Dolj-Vratsa, a digitalizat revista “Arhivele Olteniei”, seria veche (1922-1943). Procesul de digitalizare a cărților și documentelor vechi face parte din strategia de salvare și conservare a tipăriturilor valoroase pe care le deține Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” în colecțiile proprii și care se află într-o stare avansată de degradare.

În perioada următoare vor fi digitalizate și încărcate pe Portalul informațional al județului Dolj publicații și ziare precum: “Revista Mozaicul” (1838), “Foaea satului” (1849-1852), “Adeverulu” (1867), “Anuarul Liceului “Carol I” din Craiova” (1893), “Buletinul Camerei de Comerciu şi Industrie” (1891), “Buletinul Institutului de băieţi “N. Mallian” (1890), “Calendarul ziarului “Curierul Olteniei” pe anul 1898”, “Corpul Învăţătoresc Primar-Rural din Judeţul Doljiu. Curierul Instrucţiunii” (1890), “Gazeta Craiovei (1885), “Foia şcolii rurale” (1898), “Vocea română” (1884), “Izvorașul” și “Ramuri”, seriile vechi, respectiv “Ghilușul” (1912-1914), prima revistă de folclor din Oltenia,  ș.a.

“Am inițiat un amplu proces de digitalizare pentru colecțiile de carte, documente și înscrisuri vechi pentru că ne dorim salvarea acestora de la distrugere. La fel de adevărat este și faptul că, în mod evident, vrem ca publicul nostru să dispună de libertatea accesării și consultării unei colecții digitale în sistem on-line. “Arhivele Olteniei”, una dintre primele publicații cu profil științific și cultural în paginile căreia și-au găsit locul de-a lungul timpului  studii și articole despre Oltenia, este prima dintre publicațiile pe care colegii mei au digitalizat-o și au încărcat-o în sistem on-line. Obiectivul nostru constă în crearea unei veritabile biblioteci virtuale întrucât accesul la informație trebuie să se dezvolte direct proporțional cu dinamica societății. Cum e și firesc, ne vom orienta cu predilecție către ziarele, revistele și cărțile care fie au apărut în regiunea noastră, fie abordează Oltenia pe diferite teme și subiecte de interes. Toate aceste tipărituri vor deveni accesibile publicului în regim digital, vechimea și unicitatea lor făcându-le, din păcate, inaccesibile la ora de față”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.

Obiectivul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman” constă în scanarea și digitalizarea celor mai importante ziare, cărți și reviste apărute pe teritoriul Olteniei în vederea dezvoltării unei Biblioteci Virtuale a Olteniei prin intermediul căreia înscrisurile valoroase să fie puse la dispoziția cititorilor și cercetătorilor. Publicațiile digitalizate până în prezent sunt disponibile pe site-ul bibliotecii, la secțiunea catalog on-line.