Mâine se va lansa LARICS: “Războiul informaţional sub lupă”!

0
121

laricsInstitutul de Știinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) are onoarea de a vă invita la conferinţa publică de lansare a Laboratorului pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS):

„RĂZBOIUL INFORMAȚIONAL, SUB LUPĂ”

Evenimentul va avea loc miercuri, 26 aprilie a.c., în intervalul 11:00 – 13:30 în incinta Aulei Academiei Române (Calea Victoriei nr. 125, sector 1, Bucureşti) şi va fi urmat de o recepţie la Clubul Academiei (parter).

Cu acest prilej, va fi lansat şi site-ul LARICS: www.larics.ro, iar evenimentul va fi transmis online pe Privesc.eu.

Vorbitori:

Academician Valentin I. VLAD (Preşedintele Academiei Române)

Academician Victor VOICU (Secretar general al Academiei Române)

Academician Ion Aurel POP

Academician Daniel DĂIANU

Prof. univ. Cătălin ZAMFIR (Membru corespondent al Academiei Române)

Cristian DIACONESCU (Membru al Consiliului de Experţi LARICS)

Prof. univ. Dan DUNGACIU (Director ISPRI)

 

LARICS funcţionează în interiorul ISPRI, ca structură componentă a institutului, dar cu agendă separată şi specifică. Scopul principal este de analiză/evaluare a evenimentelor interne şi externe, a presei internaţionale, cu referire specială la România şi Republica Moldova, în contextul unor confruntări purtate în spaţul mediatic care au ajuns, în anumite evaluări, la dimensiunea unor „războaie informaţionale”.

LARICS a lansat un portal dedicat explicit acestor chestiuni (www.larics.ispri.ro), cu scopul de a pune în dezbatere publică tot ce ţine de acest domeniu: analiza conceptelor, a metodelor şi tehnicilor de manipulare/comunicare publică, a componentelor principale ale războaielor informaţionale. Portalul este primul de acest fel în România şi va fi o sursă şi o resursă unică pentru decidenţi politici, presă de specialitate, cercetători interesaţi de fenomen, studenţi etc.

LARICS îşi propune, prin intermediul portalului aferent, să devină inclusiv o sursă de „early warning” (avertizare timpurie) în ceea ce priveşte posibile campanii publice de dezinformare declanşate pe teritoriul celor două state. În plus, LARICS va începe campanii de informare publică şi o serie de cursuri pentru jurnalişti dedicate acestor chestiuni (acţiuni de propagandă, dezinformare, manipulare publică, identificarea acestora, metode şi strategii de contracarare etc.).

LARICS are în componenţă un grup de experţi (Consiliu de experţi) care produce, pe baza materialelor brute furnizate şi publicate pe portalul www.lacris.ispri.ro, analize sau editoriale dedicate fenomenului.

LACRIS face un apel către cei interesaţi (instituţii, persoane fizice etc.) să sprijine şi să se alăture proiectului nostru. Suntem deschişi şi promovăm parteneriatele şi colaborarea cu alte instituţii sau persoane fizice care împărtăşesc aceleaşi preocupări. De asemenea, ne dorim un parteneriat fructuos şi eficace cu presa din România şi R. Moldova pentru diseminarea rezultatelor cercetărilor noastre către un public cât mai larg.