Jianu (MCSI): Ingerinţa politicului nu a făcut bine domeniului serviciilor electronice digitale din România

0
86

augustin jianu”Dincolo de aspectele pozitive, de această tranformare pozitivă, sunt şi aspecte mai neplăcute, o realitate neplăcută. În România, de exemplu, pornind de la Raportul DESI, dat publicităţii de Comisia Europeană, suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte economia şi societatea digitală şi asta din mai multe motive. O să mă opresc asupra unui motiv care se pretează la tema această conferinţă: serviciile digitale de e-Guvernare. De ce suntem pe ultimul loc la servicii digitale? Trebuie să ne uităm un pic în istorie şi să vedem ce s-a întâmplat. Ce a mers prost, ce a fost greşit? Aveam IGCTI, ce ar fi trebuit să se ocupe de aceste sisteme electronice digitale. Ulterior, sarcina a fost preluată de ANSSI, care, de asemenea, a fost splitat. A apărut, apoi, între timp şi e-România, o platformă care există, dar pe care nu o foloseşte nimeni. Apoi, s-a înfiinţat Agenţia pentru Agenda Digitală. Cu toate astea, serviciile noastre electronice sunt aproape inexistente. Avem şi nişte exemple bune, cum ar fi Ghişeul.ro, aflat într-un stadiu de sofisticare destul de mare”, a menţionat Augustin Jianu, relatează Agerpres.

Potrivit ministrului de resort, iniţiativa GovITHub a fost una de bun augur, însă politizarea ulterioară nu trebuia să ia locul tehnicului.

Un alt motiv pentru care lucrurile au mers prost, a fost ingerinţa politicului pe un segment care ar trebui să fie al tehnicului. Vreau să mă raportez la un exemplu — GovITHub. O iniţiativă bună, în care s-au dezvoltat aplicaţii pe o infrastructură deja existentă. Partea proastă a fost politizarea… După ce s-a schimbat guvernarea, cei de acolo şi-au dat demisia. Dacă te angajasei să faci o treabă, atunci trebuia să continui, nu să-ţi dai demisia pentru că a venit alt Guvern. Avem nevoie de o entitate în România care poate presta servicii pentru cetăţeni, dar şi pentru Guvern. Avem pretenţia ca o primărie să se înroleze într-o platformă, dar primăria aceea nu are IT-ist şi poate are un computer vechi de ani de zile”, a explicat Augustin Jianu în cadrul conferinţei dedicate Zilei Comunicaţiilor.

Pe de altă parte, oficialul a ţinut să precizeze că, la ora actuală, comunicaţiile nu mai înseamnă doar voce, ci Like, Share, Tweet, Unlike.

Cum arătau comunicaţiile acum 20 de ani? Îmi aduc aminte de telefonul cu acel disc pe care trebuia să-l învârţi pentru a forma un număr. Astăzi, comunicaţiile s-au transformat atât de mult, încât nu mai înseamnă numai voce, ci Like, Share, Tweet, Unlike… Astăzi, un tweet poate prăbuşi o bursă internaţională, poate schimba soarta lumii”, a spus ministrul Comunicaţiilor.