Erbicidul glifosat: doar şapte ani autorizat şi doar pentru uz profesional, cer deputaţii

0
318

Deputaţii europeni au spus în rezoluţia votată recent că autorizaţia pentru ierbicidul glifosat ar trebui prelungită de Comisia Europeană doar pentru şapte ani în loc de 15 şi doar pentru uz profesional, având în vedere îngrijorarea care există privind proprietăţile sale cancerigene şi de perturbare endocrină. Deputaţii au cerut o evaluare independentă şi publicarea tuturor dovezilor ştiinţifice pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) le-a folosit pentru evaluarea glifosatului.

        Comisia Europeană ar trebui să reînnoiască autorizaţia de comercializare UE pentru glifosat doar pentru şapte ani, în loc de 15 cum fusese propus iniţial, se arată în rezoluţia nelegislativă, aprobată cu 374 de voturi la 225, cu 102 abţineri. “Mai mult, Comisia nu ar trebui să aprobe utilizarea neprofesională a glifosatului, mai spun deputaţii, şi ar trebui să reevalueze aprobarea sa ca urmare a clasificării sale încă incerte din partea Agenţiei Europene pentru Produse Chimice (ECHA), într-o legislaţie separată, adaugă ei”, a precizat europarlamentarul Marian Jeabn Marinescu.

            Rezoluţia cere Comisiei să facă o nouă propunere, evaluând mai bine utilizarea durabilă a ierbicidelor care conţin glifosat şi să lanseze o revizuire independentă a toxicităţii generale şi a clasificării glifosatului, bazată nu numai pe datele referitoare la potenţialul cancerigen, ci şi la posibile proprietăţi care cauzează probleme endocrine. Deputaţii cer Comisiei şi Autorităţii Europene de Siguranţă Alimentară să ”publice imediat toate dovezile ştiinţifice care au stat la baza clasificării pozitive a glifosatului şi a propunerii de reautorizare, având în vedere interesul public pentru aceste informaţii”

Arderea prematură ”inacceptabilă”

Deputaţii consideră ”inacceptabilă” utilizarea glifosatului în practica agricolă cunoscută drept ardere prematură, adică eliminarea plantei propriu-zise înainte de recoltă pentru accelerarea coacerii şi facilitatea recoltării. Această practică duce printre altele la o mai mare expunere pentru oameni. Glifosatul nu ar trebui aprobat pentru utilizare în sau aproape de parcuri publice, locuri de joacă publice şi grădini publice, mai spun deputaţii. Experţii naţionali din comitetul permanent pentru plante, animale, alimente şi nutreţuri (secţiunea fitofarmaceuticelor) va vota pentru adoptarea sau respingerea propunerii Comisiei, prin majoritate calificată, în mai. Dacă nu există o astfel de majoritate, Comisia Europeană va decide ce urmează.

Glifosatul este o substanţă activă utilizată pe scară largă în ierbicide. Patentată la începutul anilor 1970, a introdus pe piaţa de consum în 1974 un ierbicid cu o arie mare de utilizare. Patentul a expirat în 2000, iar de atunci glifosatul a fost pus pe piaţă de diferite companii, câteva sute de produse de protecţie a plantelor care conţin glifosat fiind înregistrate în prezent în Europa pentru a fi utilizate în recolte.depuati