Încercăm să înţelegem post-comunismul

0
441

Universitatea din Craiova îşi continuă programele internaţionale de promovare, ieri găzduind două astfel de proiecte, fiecare dintre ele bucurându-se de succes.

 Totul a început la primele ore ale dimineţii, într-o locaţie din Craiova, acolo unde Centrul de Studii Politice Post-Comuniste (Center of Post Communist Political  Studies – CEPOS) al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale din Craiova organizează, timp de două zile, cea de-a V-a Conferinţă Internaţională „AfterCommunismEastand West UnderSecurity”.Participă peste 180 de participanţi din mediul academic şi socio-profesional, precum şi experţi din 19 ţări, de la Albania la Spania, trecând şi prin ţări cât de cât exotice – precum Kuweit, Uzbekistan, Macedonia etc. Cum a fost prima zi de conferinţe, au luat cuvântul mai mulţi vorbitori.

„Merg pe stat parlamentar…”

S-au discutat diverse speţe, însă una a ieşit în evidenţă, după ce prof.univ. dr.  Cezar Avram  a adus-o în discuţie. Este vorba de constituţionalitate şi spre ce ar fi mai bine să se îndrepte România – stat parlamentar, prezidenţial sau semi-prezidenţial. Răspunsul a fost oferit de prof.  George Gârleşteanu,din partea Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova: „Cred că, până la urmă, sunt normale astfel de discuţii între instituţiile statului, inclusiv pe temă constituţională, deoarece se dovedeşte că suntem un stat democratic. Personal, merg pe ideea de stat parlamentar, fiindcă parlamentul este cel care trebuie să decidă. Am avut un astfel de sistem şi în perioada interbelică, dar, cu diferenţe, cunoscute deja, deoarece, în acele timpuri eram monarhie”.

O „Agora” pentru cei interesaţi

În partea a doua a zilei, a avut loc lansarea revistei „Agora Alumni”, destinată studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor şi absolvenţilor Facultăţii de Drept din Craiova. „Este o publicaţie care cuprinde un spectru larg de domenii – ştiinţifice, juridice etc. – şi suntem convinşi că se va bucura de succes. Ne dorim ca toţi tinerii, şi nu numai, să cunoască istoria, aşa cum a fost ea, fără niciun fel de altfel de implicaţii”, a declarat conf.univ.dr. ParmenaOlimid, coordonator, împreună cu conf.univ.dr. Ionuţ Virgil Şerban şi asistent univ.dr. Alexandra Porumbescu.