Pericol în iarbă: 30 de craioveni, muşcaţi de căpuşe!

0
337

Nu mai puţin de 30 de craioveni au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova, în ultima lună, după ce au fost muşcaţi de căpuşe. Din fericire, niciunul dintre ei nu a fost diagnosticat cu boala Lyme, afecţiune care a generat o adevărată isterie în întreaga ţară. Cei mai mulţi au prezentat o reacţie alergică şi, după ce au primit tratamentul de specialitate, acum sunt în afara oricărui pericol.

Specialiştii îi avertizează pe craioveni ca în momentul în care prezintă semnele unei muşcături de căpuşe să se prezinte imediat la medicul de familie pentru a primi îngrijirile necesare. Chiar dacă nu orice muşcătură de căpuşă presupune contactarea bolii Lyme, cadrele medicale le recomandă doljenilor să fie prevăzători, pentru că, netratată, afecţiunea se poate agrava. Sfatul este ca în maximum 48 de ore de la înţepătură pacientul să se prezinte la doctor, întrucât, depistată mai repede, boala poate fi vindecată mai uşor. În schimb, diagnosticată târziu, afecţiunea poate aduce complicaţii, iar tratamentul este lung şi neplăcut.

Dacă pe piele sunt descoperite căpuşe, este foarte important, conform sfatului medicilor, ca pacientul să nu încerce să le scoată singur, deoarece, de foarte multe ori, rămân părţi din corpul acestora mult mai dificil de extras apoi. Pacientul trebuie să se prezinte de urgenţă la medic sau la serviciul de gardă, acolo unde se va îndepărta căpuşa, se va dezinfecta zona şi se va recomanda tratamentul profilactic.

„Atunci când mergem în parcuri cu multă verdeaţă sau la pădure trebuie să ştim că ne expunem şi pericolului înţepăturilor de insecte, în special căpuşe, care pot transmite variate boli. Căpuşele sunt vizibile cu ochiul liber, înţepătura lor nu doare şi de aceea, periodic, pielea trebuie examinată. Căpuşele nu zboară şi nu sar trecând direct pe tegument şi se întâlnesc cu predilecţie în iarba înaltă, în păduri, dar pot exista şi în grădina casei, pe terenul de joacă sau chiar pe animale”, a explicat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Boala atacă sistemul nervos

Cea mai periculoasă afecţiune dată de muşcătura de căpuşă rămâne boala Lyme. Aceasta poate afecta pielea, încheieturile, sistemul nervos şi alte sisteme sau organe. Simptomele şi gravitatea lor pot varia de la o persoană la alta. De obicei, primele manifestări ale infecţiei apar la aproximativ o săptămână. Într-un prim stadiu se manifestă cu febră, erupţie cutanată, o răceală sau afecţiuni uşoare ale plămânilor. În etapa următoare, care poată să apară şi la câteva luni distanţă sau chiar la un an, boala atacă sistemul nervos şi se poate ajunge la paralizie.

Afecţiunea are însă multe simptome asemănătoare cu cele ale altor boli, motiv pentru care este şi greu de depistat, mai ales în situaţia în care cel muşcat de căpuşă nu şi-a dat seama de asta. De altfel, boala este greu de diagnosticat şi după efectuarea analizelor.

Împreună cu urticaria, persoana infectată poate avea simptome asemănătoare celor ale gripei, ca umflarea ganglionilor limfatici, oboseală, dureri de cap şi dureri musculare. Există însă şi cazuri în care maladia prezintă aceleaşi simptome ca şi scleroza multiplă sau boala Alzheimer. Specifice bolii sunt petele roşii pe piele, dar, uneori, este posibil ca acestea să nu apară. Nu degeaba Lyme este supranumită şi „boala cu 1.000 de feţe”.

Animalele pot transmite căpuşele

Pentru a preveni pe cât posibil înţepăturile de căpuşă, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică le recomandă doljenilor să folosească spray-uri aplicate pe piele care conţin substanţe ce înlătură insectele sau să evite să se aşeze direct pe iarbă. De asemenea, un alt sfat de luat în considerare este acela de a examina pielea  la câteva ore după expunere şi, în special, seara la duş. Nu în ultimul rând, trebuie acordată o atenţie sporită animalelor de companie, întrucât pot transmite căpuşele.

În acest sens, se recomandă deparazitarea periodică a câinilor, a pisicilor, dezinsecţii periodice în zonele cu vegetaţie abundentă din oraşe şi evitarea zonelor împădurite sau cu vegetaţie înaltă în perioada caldă a anului.