Dragnea, în conflict deschis cu Liiceanu pe tema demiterii şefei DNA

0
63

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a reacţionat, ieri, la afirmaţia lui Gabriel Liiceanu că a dat ”statut de citat (inexact) ideii adevărate care se ascundea în el”, referitor la o presupusă dorinţă a liderului PSD de demitere a procurorului şef al DNA, apreciind că ”o minciună e tot o minciună”.

  dragnea”Regret foarte mult să îl văd pe domnul Liiceanu persistând într-o minciună care nu îi face deloc cinste. Interpretările sale, potrivit cărora contextul declaraţiilor mele ar fi fost altul şi că de fapt nu i-ar fi minţit pe oficialii europeni, sunt la fel de jenante precum ale celor care argumentează că x% plagiat nu ar fi plagiat. Nu, domnule Gabriel Liiceanu, o minciună este o minciună, chiar dacă e rostită de un intelectual de marcă – nu puteţi spune că aţi minţit doar puţintel! Ştiţi mai bine decât mine că adevărul este corespondenţa între vorbe şi realitate. Or, între vorbele pe care le-aţi rostit la Bruxelles despre declaraţiile mele şi ceea ce am declarat în mod real nu există nicio corespondenţă”, a apreciat Liviu Dragnea într-o postare pe Facebook.

         Liderul PSD consideră că între a spune că în România se face prea mult caz despre funcţiile de şef la cele două parchete şi afirmaţia „exactă” că „trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului şef al DNA” este o uriaşă diferenţă. ”Îmi menţin declaraţia că vorbim prea mult despre cele două funcţii. Într-adevăr, combaterea corupţiei nu ar trebuie să depindă de o funcţie sau de o persoană. Altfel, înseamnă că totul este „reversibil”. Într-un stat de drept, mecanismele şi instituţiile sunt sau ar trebui să fie mai importante decât persoanele în sine. De aceea, mă surprinde idolatria pe care o manifestaţi faţă de doamna Kovesi. Testul suprem al aşa-numitei lupte anti-corupţie se va da abia când domnia sa nu va mai fi în funcţie. Nu decid eu şi nici nu mă interesează când va veni acel moment. Dar abia atunci vom putea stabili ceea ce vă doriţi şi dumneavoastră, anume că procesul combaterii corupţiei este ireversibil, indiferent cine va conduce vremelnic acea instituţie după doamna Kovesi”, a adăugat Liviu Dragnea.

           El mai susţine că ”bagatelizarea ghilimelelor false” pe care Gabriel Liiceanu le-a pus în dreptul său este mai gravă când vine din partea unui şef de editură, de la care se aştepta la mai multă rigoare când citează pe cineva. ”Din cauza unor ghilimele puse prost, unii ziarişti au plătit despăgubiri mari, iar alte persoane publice s-au ales cu eticheta de plagiator. Deci nu e, aşa… doar o eroare de formă, cum încercaţi să sugeraţi. Neglijenţa în modul în care vă informaţi cu privire la evenimentele politice din ţară nu poate fi nici ea o scuză. Dimpotrivă, dacă nu faceţi minimul efort de a vă informa şi vă plăsmuiţi părerile doar în cele cinci minute în care “zapaţi” televiziunile, atunci chiar nu a aveţi căderea de le explica străinilor cum stau lucrurile cu adevărat în România. Un singur lucru poate fi afirmat cu certitudine. Tot acel circ de la Bruxelles, toată acea bălăcăreală isterică despre ţara noastră a făcut cu siguranţă mai mult rău României şi românilor decât o declaraţie pe care nu am rostit-o niciodată”, a conchis preşedintele PSD.

Gabriel Liiceanu şi-a explicat discursul într-un editorial

gabriel-liiceanu-465x390”Lucrul pe care mi-l reproşez este de a fi dat statut de citat (inexact) ideii adevărate care se ascundea în el. Altfel spus, am exprimat un adevăr, dându-i însă, prin folosirea ghilimelelor, pretenţia de exactitate, lucru pe care l-am întărit şi prin folosirea expresiei <declaraţia explicită>. Acest lucru mi-l asum în mod public ca pe o eroare. Nu însă ca pe o minciună. N-am avut nici o clipă intenţia de a deforma o realitate ştiind foarte bine că adevărul e în altă parte. În acest caz, şi doar în acesta, aş fi minţit”, a scris Liiceanu pe contributors.ro.

          Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că se gândeşte „serios” să depună plângere penală împotriva lui Gabriel Liiceanu pentru afirmaţia la adresa sa, făcută de acesta în cadrul dezbaterilor din Comisia LIBE, referitoare la o presupusă dorinţă de demitere a procurorului şef al DNA.