Un nou proiect cu fonduri europene, pentru formarea profesională a magistraţilor, câştigat de Curtea de Apel Craiova

0
373

Curtea de Apel Craiova a câştigat al patrulea proiect cu finanţare europeană. Este vorba despre un proiect ce se va desfăşura în colaborare cu Tribunalul din Rijeka (Croaţia), Fundaţia Germană pentru Cooperare Judiciară Internaţională – IRZ (Germania) şi Curtea de Apel Suceava, pe o perioadă de 12 luni şi va include 3 sesiuni de formare profesională intensivă a magistraţilor în Croaţia, Germania şi România, în domeniul protecţiei drepturilor civile ale cetăţenilor în spaţiul european.

Curtea de Apel Craiova a accesat în mod direct noi fonduri europene pentru proiectul „Protecting the Civil Rights of the European Citizens – Multidisciplinary Approach” depus la Directoratul General de Justiţie al Comisiei Europene, în cadrul liniei de finanţare „Action grants to support transnational projects on judicial training covering civil law, criminal law, fundamental rights and fight against terrorism and radicalisation”.

Acesta se înscrie într-o serie de proiecte pentru care s-a solicitat finanţare europeană şi este al patrulea proiect aprobat de către Comisia Europeană pentru Curtea de Apel Craiova. Proiectul a fost admis de Comisia Europeană prin Decizia 1251313 / 11.03.2016, Curtea de Apel Craiova fiind invitată să participe cu acest proiect alături de cele mai prestigioase instituţii judiciare din Statele Membre ale Uniunii Europene. Programul se va desfăşura în colaborare cu Tribunalul din Rijeka (Croaţia), Fundaţia Germană pentru Cooperare Judiciară Internaţională – IRZ ( Germania ) şi Curtea de Apel Suceava, pe o perioadă de 12 luni şi va include 3 sesiuni de formare profesională intensivă a magistraţilor în Croaţia, Germania şi România, atât pe componenta juridică (măsuri de protecţie în materie civilă, în considerarea Regulamentului (UE) nr. 606 / 2013 şi a celor mai recente instrumente europene în domeniul cooperării judiciare în materie civilă), cât şi pe componenta sociologică, urmărindu-se o instruire multidisciplinară în domeniul protecţiei drepturilor civile ale cetăţenilor în spaţiul european. Rezultatul final al proiectului se va concretiza în elaborarea unui ghid cu tema „Studiu legislativ şi sociologic privind măsurile de protecţie în materie civilă”, destinat judecătorilor din cadrul statelor membre UE, care va cuprinde prezentări teoretice ale instrumentelor juridice şi procedurilor aplicabile în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie civilă precum şi jurisprudenţă relevantă. Ghidul va fi disponibil în limbile engleză, germană, croată şi română putând fi accesat de pe site-ul dedicat proiectului „Protecting the Civil Rights of the European Citizens – Multidisciplinary Approach” cât şi de pe site-urile partenerilor implicaţi în acest program, după cum au anunţat reprezentanţii Curţii de Apel Craiova.