Comisia propune măsuri pentru o economie a datelor echitabilă și inovatoare

0
334

Legea privind datele va asigura echitatea în mediul digital, va stimula dezvoltarea unei piețe competitive a datelor, va oferi oportunități pentru o inovare bazată pe date, precum și o mai mare accesibilitate a datelor pentru toți. Aceasta va antrena servicii noi, inovatoare, precum și prețuri mai competitive pentru serviciile post-vânzare și pentru repararea obiectelor conectate. Această ultimă componentă orizontală a Strategiei Comisiei privind datele va juca un rol esențial în transformarea digitală, în conformitate cu obiectivele digitale pentru 2030.

Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: Dorim să oferim consumatorilor și întreprinderilor un control și mai mare asupra a ceea ce se poate face cu datele lor, precizând cine poate accesa datele și în ce condiții. Avem de-a face, așadar, cu un principiu digital esențial care va contribui la crearea unei economii solide și echitabile bazate pe date și va orienta transformarea digitală la orizontul 2030.

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a adăugat: Astăzi facem un pas important în privința deblocării unei multitudini de date industriale în Europa, în beneficiul întreprinderilor, al consumatorilor, al serviciilor publice și al societății în ansamblu. Până acum, s-a utilizat doar o mică parte din datele industriale, iar potențialul de creștere și inovare este enorm. Legea privind datele va garanta faptul că datele industriale sunt partajate, stocate și prelucrate cu respectarea deplină a normelor europene. Aceasta va constitui piatra de temelie a unei economii digitale europene puternice, inovatoare și suverane.

Sursa : https://romania.representation.ec.europa.eu/news/legea-privind-datele-comisia-propune-masuri-pentru-o-economie-datelor-echitabila-si-inovatoare-2022-02-23_ro