„Casa fantomelor” din centrul Craiovei

0
656

„Casa cu copaci” din centrul vechi al Craiovei are toate șansele să rămână în aceeași stare de ruină și anul acesta. După ce proprietarul de drept a revendicat imobilul, autoritățile locale au abandonat ideea de a o reface cu bani de la buget. În așteptarea investițiilor acestuia, clădirea se degradează pe zi ce trece, ajungând să arate acum ca o casă a fantomelor, cum o numesc, mai în glumă, mai în serios, clienții cafenelelor din centrul istoric.

Imobilul din centrul vechi al Craiovei arată din ce în ce mai rău. Pentru ca bucăți din zidărie să nu se prăbușească direct în stradă, autoritățile au învelit imobilul cu copertine de protecție de culoare neagră. Renumele de „casa fantomelor”, pe care l-a căpătat imobilul, i-a fost dat chiar de unii dintre clienții cafenelei Toska, care funcționează lipită de această clădire. Privindu-i bucățile de material cum flutură prin aer, oamenii au început să o numească întocmai și spun că nu greșesc prea mult. Dar ce îngrijorează de-a dreptul este starea de degradare avansată în care se află imobilul, existând permanent riscul să se desprindă o cărămidă și să cadă direct în stradă, ba chiar balconul cu totul să se prăvălească pe caldarâm.

Copacii i-au distrus acoperișul

De ce a ajuns așa imobilul din centrul Craiovei, nimeni nu își explică. Străpunsă de copacii care pornesc de la temelie și ies prin acoperiș, distrugându-l, clădirea s-a degradat, treptat, fără ca cineva să intervină pentru a o salva. Mult timp, nu s-a știut nici măcar dacă această casă este revendicată de proprietari. Odată cu reamenajarea centrului istoric, pe strada respectivă s-au schimbat însă toate: pavimentul a fost înlocuit cu pavele din granit colorat, au fost montate băncuțe pentru relaxare și corpuri de iluminat, ca în toată zona istorică. Perpectiva s-a schimbat, așadar, complet, iar proprietarii de case din jur au început și ei să-și refacă fațadele, chiar și interioarele, deschizându-și cafenele, baruri, restaurante și mici magazine.

Municipalitatea a fost pe punctul de a o reconstrui

În privința „casei cu copaci”, lucrurile nu s-au mișcat deloc, mulți ani la rând. Pentru ca rămăsese o ruină stinghera, autoritățile s-au gândit, prin urmare, că ar fi un lucru bun dacă ar aloca bani de la buget și ar refăce clădirea în totalitate. Proiectul a fost anunțat, clădirea expertizată, iar reprezentanții municipalității au recunoscut că, la cât de degradată este clădirea, sunt slabe șanse să mai fie refăcută pe actuala structură. Planul a fost atunci ca imobilul să fie construit de la zero, fără a mai fi păstrat nimic din actualele ziduri, cu excepția stilului arhitectural al fațadei care să fie în ton cu cel al caselor de pe Lipscani. Tocmai când se aflau în stadiul de a se comanda un studiu de fezabilitate pentru acest imobil, proprietarii l-au revendicat și toată acțiunea a fost oprită. Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a recunoscut, într-un interviu acordat cotidianului nostru, că planul a căzut și se așteaptă ca aceștia să preia clădirea.

Clădirea ar putea fi supraimpozitată

Singurul lucru pe care l-ar mai putea face municipalitatea este acela de a-i împinge de la spate pe actualii proprietari – care n-au fost făcuți cunoscuți –să înceapă lucrările de restaurare. Existând pericolul accidentării trecătorilor care se nimeresc prin zonă, autoritățile ar putea face uz de o hotărâre de consiliu ce prevede o supraimpozitare, cu 400%, a clădirilor și terenurilor aflate în stare de degradare, explicația fiind că aduc deservicii de imagine orașului. Potrivit hotărârii de consiliu, există criterii pe care un imobil trebuie să le bifeze – să nu aibă uși, ferestre, zidăria să fie complet degradată, terenul împânzit de buruieni – pentru ca o casă să fie încadrată în această categorie a clădirilor în paragină. Prin modul cum se prezintă acum „casa cu copaci” – care nu mai are nici măcar acoperișul intact – îndeplinește toate condițiile să fie supraimpozitată.

Celelalte cinci clădiri vor fi refăcute

În timp ce municipalitatea renunță, așadar, la reconstrucția „casei cu copaci”, planurile legate de reabilitarea celorlalte cinci clădiri – și acestea degradate, dar într-o mică masură – rămân valabile. Autoritățile au menționat, ultima dată, că refacerea acestor imobile a fost însușită în totalitate de către municipalitate, urmând ca execuția să se facă cu bani de la bugetul local. În cazul acestora, potrivit municipalității, s-au executat expertizele tehnice și se cunoaște cum trebuie să se intervină asupra fiecăreia dintre ele. „S-au făcut expertizele anul trecut și aceste expertize ne spun ce avem de făcut. Se bugetează anul acesta proiectarea și execuția lor. Singura care va fi stopată, după cum spuneam, este clădirea cu copaci de pe strada Olteț”, spunea, la începutul anului, edilul Mihail Genoiu. După refacerea celor cinci clădiri și a ”casei cu copaci” – de către proprietar – în centrul vechi nu va mai rămâne nici un imobil asupra căruia să nu se fi intervenit.