“Măsuri de reîntoarcere acasă și de informare pe tema traficului de persoane”

0
355

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a organizat, în perioada 22-24 februarie 2019, la Craiova, reuniunea la nivel de experți dedicată problematicii diasporei din Uniunea Europeană, cu accent asupra modalităților de reinserție socio-profesională în țările de origine, a combaterii traficului de persoane și fenomenului sclaviei moderne, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

La reuniunea desfășurată la INCESA cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, al Primăriei Municipiului Craiova, al Instituției Prefectului și al Universității din Craiova au luat parte invitați din România, Grecia, Franța, Marea Britanie, Lituania, Ungaria, Malta, Italia, Cipru, precum și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Biroului de Combatere a Criminalității Organizate, Organizației Internaționale pentru Migrație, instituții cu care MRP se coordonează în permanență pentru a veni în sprijinul românilor de pretutindeni, precum și parlamentari și reprezentați ai autorităților locale și ai cultelor.

Modalitățile de integrare, reîntoarcere și reinserție socio-profesională

Subsecretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Victor Ionescu, a deschis lucrările reuniunii, prezentând prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și temele propuse de MRP pe agenda europeană, dezbaterile pe problematici ce țin de diaspora având un caracter de pionierat la nivelul președinției rotative.

„Libera circulație a persoanelor în spațiul european a determinat creșterea numărului cetățenilor europeni, inclusiv români, care călătoresc sau se stabilesc în țările membre ale blocului comunitar. Dreptul cetățenilor europeni la liberă circulație le-a oferit liderilor și experților din țările cu diaspora consistentă posibilitatea să dezbată modalitățile de integrare, reîntoarcere și reinserție socio-profesională a cetățenilor în țările de origine”, a precizat Victor Ionescu.

Schimb de bune practici la nivel european

Sesiunile de lucru ale evenimentului Măsuri de reîntoarcere acasă și de informare pe tema traficului de persoane” s-au axat pe dezbaterea modalităților prin care țările europene pot lansa programe de reinserție, cât și campanii pentru informarea corectă pe tema traficului de persoane. Pentru o cât mai bună acoperire a acestei tematici și a fenomenelor negative care derivă din munca fără forme legale și din șederea ilegală pe teritoriul altor state, vor lua parte la dezbateri experți din cadrul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane. Întâlnirea a fost prielnică schimbului de bune practici la nivel european în domeniul informării eficiente a cetățenilor în momentul în care aceștia hotărăsc să călătorească sau să se stabilească într-una dintre țările din spațiul comunitar. Victor Ionescu, subsecretar de stat, a oferit câteva exemple de bune practici privind modalitățile prin care țările europene pot lansa programe de reinserție, cât și campanii pentru informarea corectă pe tema traficului de persoane. Şi Marian Văduva, consilier Afaceri Europene MRP a prezentat alte exemple de bune practici la nivelul UE privind modalitățile de integrare, reîntoarcere și reinserție socio-profesională a cetățenilor în țările de origine.

 

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj :

„ …Vă mulţumim pentru participarea dumneavoastră la această reuniune, cu o temă esenţială, care face şi obiectul preocupărilor Guvernului României, prin acţiuni şi programe dedicate, printr-o campanie itinerantă susţinută de ministerul de resort, care a ajuns de 2 ori la Craiova în 2018 şi a cărei eficienţă este consemnată şi în statisticile oficiale. Ne bucurăm că am avut posibilitatea de a ne alătura ca parteneri în derularea demersului de astăzi, atât în mod direct, cât şi prin intermediul colegilor de la aeroport, contribuind astfel la crearea unei platforme pentru comunicare, dezbatere, schimb de experienţă şi bune practici între factorii implicaţi din toate statele membre. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, vă asigur de întreaga consideraţie şi deschidere pentru colaborări viitoare, vă doresc mult succes în desfăşurarea reuniunii, exprimându-mi speranţa că vă va încânta ceea ce veţi avea ocazia să descoperiţi pe parcursul şederii dumneavoastră în Craiova, în judeţul Dolj, şi că veţi reveni cu plăcere aici, în inima Olteniei.“

Mihai Genoiu, primarul municipiului Craiova :

„Ne dorim să îi revedem acasă pe conaționalii noștri dispersați în marea familie europeană.Fascinați de mirajul țărilor occidentale, românii din diaspora rămân o serie de portrete de oameni deosebiți, care și-au făcut curaj să ia viața în piept, de la început. Unii au reușit să scrie povești de succes, alții sunt încă pe lista de așteptare a fericirii.Şi pentru că cea mai mare Românie din afara ţării este în Uniunea Europeană, cu toții suntem datori să comunicăm mai mult, să ne susținem împreună ideile mai bine. Și cum oltenii au puterea de a inspira, sunt convins că în aceste zile, la Craiova, veți găsi cele mai bune soluții care să răspundă provocărilor viitorului, respectând regulile și atașamentul față de principiile europene.

Suntem onorați și mândri că noi, oltenii, suntem primii care găzduim o conferință din cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene pe o temă atât de complexă și actuală precum este cea legată de problematica diasporei. Într-o lume aflată în continuă transformare, termeni precum migrația, traficul de persoane, identitatea națională, forța de muncă, reinserția sau globalizarea culturală ne afectează tuturor viața de zi cu zi, fără să ne dăm seama. Iar pentru noi, autoritățile locale, este, poate, provocarea cea mai mare. Să găsim,cu sprijinul statului român și al experților europeni, acel echilibru în dinamică între atragerea acasă a concetățenilor plecați, crearea condițiilor pentru a reduce emigrația lor și provocarea de a deveni, la rându-ne, un magnet pentru forța de muncă europeană, indiferent de statul de proveniență”

Prof.univ.dr Cezar Spânu, rectorul Universităţii din Craiova :

„INCESA, unul dintre cele mai relevante proiecte pentru instituţia noastră, pentru viitorul acestei regiuni. Ne bucurăm să fim parteneri Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, chiar în primul an după Centenarul Marii Uniri. Noi înşine ca unitate strategică de învăţământ superior, suntem interesaţi în elaborarea unor politici solide, care să ofere copiilor noştri posibilitatea de a alege. Pentru că aceea călătorie iniţiată de care învăţăm cu toţii la şcoală este relevantă, fără îndoială, în destinul fiecăruia dintre noi, dar dezrădăcinarea… nu. Cred că se cuvine ca fiecare instituţie de învăţământ, de orice nivel să se implice în relevarea opţiunilor pt tânăra generaţie…”