Mandat de arestare pe numele lui Ianukovici, pentru „ucidere în masă”

0
275
Viktor Ianukovici

Un mandat de arestare a fost emis pe numele lui Viktor Ianukovici, destituit din funcţia de preşedinte al Ucrainei sâmbătă, pentru „uciderea în masă” a civililor, a anunţat ieri ministrul interimar de Interne, Arsen Avakov, într-un mesaj postat pe Facebook. „O anchetă penală a fost deschisă, pentru uciderea în masă a civililor, împotriva lui Ianukovici şi mai multor funcţionari. Un mandat de arestare a fost emis pe numele lor”, a subliniat ministrul. Între timp însă, nimeni nu ştie unde s-ar afla fostul preşedinte. Nici Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) nu are vreo informaţie cu privire la locul unde s-ar putea ascunde acesta, infirmând informaţia că ar fi fost arestat ieri dimineaţă în Crimeea, după cum informează agenţia de presă Ukrinform, citată de Ria Novosti. SBU a negat, de asemenea, zvonurile că Ianukovici s-ar pregăti să fugă din ţară, pe cale maritimă, în Balaklava, lângă oraşul Sevastopol.

Ministrul interimar de interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a declarat ieri că nu se cunoaşte locul exact în care s-ar putea afla fostul preşedinte Viktor Ianukovici, care a fost dat în urmărire, împreună cu alţi oficiali ai regimului său, pentru „ucidere în masă” împotriva civililor. La 21 februarie, a precizat el, Ianukovici împreună cu şeful administraţiei prezidenţiale, Andrei Kliuev, „au plecat la bordul unor elicoptere spre Harkov, unde intenţionau să participe la un congres al deputaţilor din Partidul Regiunilor”. În noaptea de 21 spre 22 februarie, fostul preşedinte a înnoptat la o reşedinţă de stat din Harkov, dar a refuzat să participe la Congres. El a înregistrat un mesaj video, după care a zburat cu un elicopter spre Doneţk, a indicat Avakov. „În data de 22 februarie, seara târziu, o coloană de automobile, fără maşinile de însoţire ale poliţiei rutiere, a pornit spre Crimeea, unde a ajuns duminică, 23 februarie”, a indicat ministrul interimar de Interne. Duminică, Ianukovici a plecat în grabă spre aeroportul Belbek, dar nu a mai ajuns acolo, oprindu-se la o reşedinţă privată în zona Balaklava, un oraş situat la câţiva kilometri sud de Sevastopol. Şi-a adunat toate gărzile şi le-a întrebat care dintre ele îl vor „însoţi mai departe” şi „cine rămâne pe loc”. O parte dintre angajaţii Direcţiei de pază şi-au exprimat dorinţa de a rămâne. Luându-şi rămas bun, Ianukovici a refuzat oficial protecţia de stat, spune ministrul Avakov. Din acel moment nu se mai ştie nimic despre Ianukovici.

UE va semna un acord de asociere cu Ucraina numai după alegeri

Semnarea unui Acord de asociere cu UE de către Ucraina a fost legată, ieri, de către Comisia Europeană de formarea unui guvern în urma alegerilor anticipate de la 25 mai, executivul comunitar reamintind că orice ajutor financiar este condiţionat de reforme economice. „Acordul comercial şi de investiţii pe care l-am propus este încă pe masă”, a declarat Olivier Bailly, purtător de cuvânt al CE, în cadrul briefingului de presă cotidian. El a exclus semnarea unui astfel de acord înainte de formarea unui nou guvern ales în Ucraina. „Trebuie mai întâi să lăsăm să treacă perioada de tranziţie” politică începută sâmbătă în Ucraina, urmând ca semnarea unui astfel de acord să fie discutată după 25 mai, „odată ce noul guvern va fi format”, a adăugat el. Bailly a subliniat că Bruxellesul nu pune sub semnul îndoielii legitimitatea actualului guvern, dar că un guvern ales este garantul „unor alegeri pe deplin suverane”.

„Este o aberaţie să consideri legitim ceea ce a rezultat dintr-o revoltă”

Rusia va majora taxele vamale pentru importurile de produse din Ucraina în cazul în care Kievul decide apropierea ţării de Uniunea Europeană, a avertizat ministrul rus al Economiei, Aleksei Uliukaev. „Noi transmitem Ucrainei următorul lucru: bineînţeles că aveţi dreptul să vă alegeţi drumul”, a declarat Uliukaev într-un articol de opinie publicat în cotidianul „Handelsblatt”, „dar, în cazul apropierii de UE, vom fi nevoiţi să majorăm taxele vamale la importuri”, a avertizat oficialul rus, justificând o astfel de măsură prin faptul că Ucraina ar deveni o cale de aducere în Rusia a produselor fabricate în state membre UE. Ministrul a denunţat efectele negative ale crizei din Ucraina asupra economiei Rusiei: „Numeroase fonduri de investiţii îşi retrag banii din Ucraina, iar multe şi din Rusia”. La rândul său, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că ţara sa are îndoieli serioase cu privire la legitimitatea noii puteri de la Kiev, iar recunoaşterea ei de către unele state este „o aberaţie”, potrivit agenţiilor internaţionale de presă. „Nu avem cu cine discuta acolo. Legitimitatea unei întregi serii de organe de putere din Ucraina suscită îndoieli serioase. Unii dintre partenerii noştri străini sunt de altă părere. Nu ştiu ce Constituţie au citit, dar este o aberaţie să consideri legitim ceea ce a rezultat dintr-o revoltă”, a adăugat el într-o declaraţie acordată presei ruse la Soci. „Dacă vom consideră că cei care se plimbă pe străzile din Kiev cu măşti negre şi cu Kalaşnikovuri reprezintă guvernul, atunci va fi greu de lucrat cu un asemenea guvern”, a insistat Medvedev.