Tricolorii, în grupă cu Serbia, Muntenegru şi Lituania

0
120

Liga Naţiunilor este o competiţie înfiinţată de UEFA pentru a înlocui meciurile amicale şi  pentru a mai oferi încă o cale de calificare la Campionatul European.

Naţionala de fotbal a României a fost repartizată în Grupa a 4-a a Diviziei C din Liga Naţiunilor, alături de Serbia, Muntenegru şi Lituania, la tragerea la sorţi de la Lausanne. Naţionala tricoloră a fost cap de serie în acest eşalon valoric. Partidele se vor disputa tur-retur în septembrie, octombrie şi noiembrie 2018. Câştigătoarele grupelor vor promova în seria superioară a ediţiei următoare, iar ultimele clasate vor retrograda în seria inferioară. Pe 2 decembrie 2018 va avea loc tragerea la sorţi pentru preliminariile Euro 2020. Cele şase urne valorice vor fi stabilite pe baza performanţelor din grupele Ligii Naţiunilor. În divizia C, a României, câştigătoarele celor patru grupe alături de cele mai bune două ocupante ale locurilor secunde vor fi în a treia urnă valorică pentru tragerea la sorţi a preliminariilor Euro 2020. Celelalte echipe vor fi în urna a patra valorică. Preliminariile Euro 2020 se vor desfăşura în perioada martie-noiembrie 2019. Cel mai bine clasate echipe în cele patru grupe din Seria C a Ligii Naţiunilor, care nu s-au calificat deja la Euro 2020 prin intermediul preliminariilor, merg în play-off-ul Ligii Naţiunilor (martie 2020). Cele 4 echipe din play-off vor disputa semifinale într-o singură manşă (pe terenul echipei cu linie de clasament mai buna în grupele Ligii Naţiunilor), iar finalistele se vor duela într-o singura manşă (gazda va fi trasă la sorţi). Câştigătoarea se califică la turneul final care se va disputa şi în România.

Prezentarea adversarilor

Serbia a reuşit să câştige grupa în preliminariile CM 2018 şi s-a calificat la turneul final din Rusia, după ce au pierdut un singur meci, 2-3 în Austria. România şi Serbia au jucat patru meciuri directe, fiecare obţinând câte două victorii, golaverajul fiind 8-2 pentru sârbi. Selecţioner naţioalei de pe locul 37 în clasamentul FIFA este Mladen Krstajic. România şi Muntenegru au fost adversare în preliminariile CM 2018. A fost 1-1 la Cluj-Napoca, într-un meci în care Nicolae Stanciu a ratat un penalty în prelungiri, şi 0-1 la Podgorica. România are o victorie cu Muntenegru, a pierdut un alt meci, iar al treilea s-a terminat nedecis. Golaverajul este favorabil tricolorilor cu 5-2. Muntenegru ocupă locul 46 în clasamentul FIFA. Naţionala Lituaniei a încheiat pe locul 5 în grupa sa din preliminariile CM 2018. România a jucat de 11 ori cu Lituania, câştigând de zece ori şi pierzând o dată (0-3 la Cluj). Golaverajul este de 19-6 în favoarea României. Selecţioner Lituaniei este fostul atacant Edgaras Jankauskas, echipa ocupând locul 147 în clasamentul FIFA.

Contra: „Putem câştiga grupa”

Cosmin Contra se teme de Serbia, dar spune că tricolorii pot câştiga grupa: „Avem adversari puternici. Se putea mai bine, dar, până la urmă, trebuie să jucăm cu aceste echipe. Înfruntăm Serbia, o echipă de Mondiale, am picat din nou cu Muntenegru, echipă pe care am arătat că o putem învinge. Lituania e o echipă periculoasă, dar, în general, am avut rezultate bune împotriva ei. Cred că putem câştiga Liga Naţiunilor. Va fi greu, dar sperăm să câştigăm grupa. Depinde şi de ţintarul pe care-l va face UEFA. Avem un handicap, pentru că primul meci acasă va fi fără spectatori. Va trebui să fim pregătiţi 100% la ora începerii meciurilor, iar eu sper că fotbaliştii din străinătate vor juca mai mult la echipele lor de club, să devină titulari şi să ne ajute. Am încredere în mine şi în echipă, s-a văzut la ultimele meciuri că avem o atitudine bună şi, dacă o vom păstra, vom putea câştiga grupa” a spus Contra.

Primul meci din 2018 pentru naționala de fotbal a României va fi împotriva reprezentativei similare a statului Israel, pe 24 ianuarie, în deplasare, la Nethanya. Pe lângă amicalul cu Israel, România va mai disputa un joc demonstrativ și în fața Suediei, la Craiova, pe 27 martie. Va fi prima partidă a echipei naționale pe noul stadion „Ion Oblemenco”.

 

DIVIZIA A

Grupa 1: Olanda, Franța, Germania.

Grupa 2: Islanda, Elveția, Belgia.

Grupa 3: Polonia, Italia, Portugalia.

Grupa 4: Croația, Anglia, Spania.

DIVIZIA B

Grupa 1: Cehia, Ucraina, Slovacia.

Grupa 2: Turcia, Suedia, Rusia.

Grupa 3: Irlanda de Nord, Bosnia, Austria.

Grupa 4: Danemarca, Irlanda, Țara Galilor.

DIVIZIA C

Grupa 1: Israel,  Albania, Scoția.

Grupa 2: Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria.

Grupa 3: Cipru, Bulgaria, Norvegia, Slovenia.

Grupa 4: Lituania, Muntenegru, Serbia, România.

DIVIZIA D

Grupa 1: Andora, Kazahstan, Letonia, Georgia.

Grupa 2: San Marino, Moldova, Luxemburg, Belarus.

Grupa 3: Kosovo, Malta, Insulele Feroe, Azerbaijan.

Grupa 4: Gibraltar, Liechtenstein, Armenia, Macedonia.