Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere monitorizarea atentă şi raportarea rapidă a cazurilor de gripă aviară

0
346

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut tuturor statelor să monitorizeze atent epidemiile de gripă aviară, de la păsările sălbatice şi de la fermele avicole, şi să raporteze imediat orice cazuri înregistrate la oameni, avertizând: ”Nu ne putem permite să nu ţinem cont de avertismentele timpurii”, transmite Reuters, citat de Agerpres.

aviara”Din noiembrie 2016, aproape 40 de ţări au raportat noi cazuri de infecţie cu virusul extrem de patogen al gripei aviare, la păsări sălbatice sau la fermele avicole. Extinderea rapidă a distribuţiei geografice a acestor epidemii şi diversele tipuri de virus au pus OMS în stare de alertă ridicată”, a afirmat Margaret Chan, medic în cadrul OMS.

În China, a existat din decembrie o creştere semnificativă şi rapidă a cazurilor de persoane infectate cu virusul H7N9 şi OMS nu poate exclude o extindere limitată a cazurilor, deşi până acum nu s-a detectat o extindere susţinută, a adăugat Margaret Chan.

În ultimele săptămâni, virusul gripei aviare a fost detectat în 20 de state din Europa, obligându-i pe fermieri să sacrifice păsările sau să le ţină închise. Epidemiile din Asia au determinat sacrificări în masă în fermele de păsări din Coreea de Sud, China şi Japonia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

În România, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că monitorizează sever comerţul intracomunitar şi verifică toate transporturile de păsări care vin din ţările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României.