Trei cazuri noi de rujeolă în judeţul Dolj

0
319

Încă trei cazuri de rujeolă au fost confirmate în judeţul Dolj în ultima săptămână, aşa încât din momentul declanşării epidemiei, în luna septembrie a anului trecut, şi până în prezent nu mai puţin de 140 de persoane au fost diagnosticate cu această afecţiune. Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România este de 2.319. Au fost înregistrate şi 14 decese: 5 în judeţul Arad, 3 în judeţul Timiş, 3 în judeţul Dolj, 2 în judeţul Caraş Severin şi 1 în Bucureşti. Un alt deces posibil cauzat de rujeolă în judeţul Caraş Severin se află în curs de confirmare/infirmare.

rujeola 1Din cauza epidemiei de rujeolă, Ministerul Sănătăţii împreună cu reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, UNICEF şi de la Institutul de Sănătate Publică au propus o serie de măsuri care se referă la scăderea vârstei de vaccinare la 9 luni, întrucât o caracteristică a acestei epidemii de rujeolă este că afectează şi copiii sub un an (s-au înregistrat 400 de cazuri). Sunt peste 300.000 de doze de vaccin la nivel naţional, care sunt distribuite către medicii de familie acolo unde este nevoie, au precizat autorităţile sanitare.

140 de cazuri înregistrate de la debutul epidemiei

Până în prezent, de la începutul epidemiei, în judeţul Dolj au fost confirmate nu mai puţin de 140 de cazuri de rujeolă, cu 3 cazuri mai mult faţă de săptămâna trecută.

Cazuri de rujeolă au fost depistate în 33 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, cele mai multe fiind în Arad (517), Caraş Severin (491), Timiş (325) şi Mureş (274). În Dolj sunt 140 de cazuri, în Bistriţa Năsăud – 129, în Cluj – 90, în Braşov – 43, Hunedoara (41), în Suceava sunt 39, în, Olt (33), Brăila (28), Bihor (24), Mehedinţi (22), Alba (19), Sălaj (18), Bucureşti (18) şi Gorj (12). Sub zece îmbolnăviri s-au înregistrat în Harghita (9), Călăraşi (6), Iaşi (6), Buzău (5), Sibiu (4), Ilfov (4), Bacău (4), Dâmboviţa (4) Constanţa (3), Neamţ (3), Vâlcea (2) şi Vaslui (2). În judeţele Maramureş, Giurgiu, Botoşani şi Prahova s-a înregistrat câte un caz de rujeolă.

Majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunităţile cu acoperire vaccinală scăzută. În contextul epidemiologic actual s-a recomandat intensificarea acţiunilor de vaccinare cu ROR a copiilor incomplet vaccinaţi/nevaccinţi. Totodată, reprezentanţii Misterului Sănătăţii au făcut un apel către părinţii care nu şi-au vaccinat până în acest moment copiii să meargă la medicul de familie pentru a-i imuniza pe cei mici.

Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală

rujeolaRujeola este o boală infecţioasă transmisibilă pe cale respiratorie, extrem de contagioasă  care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă 1 are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România 9 din 10 părinţi îşi vaccinează copiii.

Imunitatea împotriva infecţiei rujeolice se dobândeşte fie prin trecerea prin infecţie, fie prin vaccinare. Boala se manifestă prin febră înaltă, conjunctivită (aspect de „copil plâns”), rinoree ,tuse, erupţie (pete catifelate roze pe faţă, ulterior trunchi şi membre). Rujeola poate evolua sever cu pneumonie, encefalită sau se poate suprainfecta bacterian. În situaţii foarte rare, virusul nu este eliminat din organism şi peste ani produce panencefalita sclerozantă subacută, boală care deşi este extrem de rară este extrem de periculoasă ducând invariabil la deces.

Anul trecut, acoperirea vaccinală în România se păstra sub nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), de 95%, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi hepatită B, în principal din cauza refuzului vaccinării. Reducerea vaccinării împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului a dus, în ultimii ani, la două epidemii de rujeolă şi una de rubeolă, România pierzându-şi statutul de ţară care avea tentativa de eliminare a rujeolei de pe teritoriul ei.

Medicii reamintesc faptul că vaccinarea împotriva rujeolei este singura metodă eficientă de control a evoluţiei epidemiei şi imunitatea comunitară nu se poate realiza decât prin acoperiri vaccinale înalte.