Petardele şi artificiile, sub control strict

0
433

Având în vedere că în perioada sărbătorilor de iarnă se înregistrează o creştere semnificativă a comerţului cu articole pirotehnice de divertisment, precum şi cazurile frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea acestor produse, de către copiii sub vârsta de 18 ani, înregistrate în anii anteriori, Inspecţia Muncii desfăşoară o campanie de respectare a prevederilor legale în acest domeniu. Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj este parte în acest program şi a pus în practică prevederile legislative.

petardeCampania de care am amintit are ca obiective identificarea şi verificarea agenţilor economici care desfăşoară operaţiuni cu articole pirotehnice. Conform Legii nr. 126/1995, privind regimul materialelor explozive, persoanele fizice sau juridice autorizate pot efectua operaţiuni cu astfel de produse numai după ce au fost autorizate de ITM şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean.

Până la jumătatea acestei luni, la nivelul ITM Dolj au fost eliberate/vizate 22  de autorizaţii pentru efectuarea de operaţiuni cu materiale explozive de către 20 de persoane juridice din judeţ.  Prin actele eliberate, au primit autorizaţie 15 puncte de comercializare a obiectelor pirotehnice, alte 11 fiind în curs de finalizare a documentaţiei. Entităţile care pot comercializa, către persoane fizice, astfel de produse nu o pot face decât pentru doritorii mai mari de 16 ani, iar pe ceea ce se oferă spre vânzare trebuie specificat, obligatoriu, „Categoria F1”. Obiectele care fac parte din „F2” (cu grad ridicat de periculozitate) nu pot fi oferite spre vânzare decât spre unităţile autorizate.

ITM Dolj a identificat toate societăţile comerciale care au în obiectul de activitate deţinerea, transportul, manipularea, depozitarea şi comercializarea articolelor pirotehnice, iar în perioada imediat următoare, cu sprijinul IPJ Dolj şi al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj va efectua verificări privind modul de respectare a legislaţiei specifice.

«Sunt situaţii în care obiecte pirotehnice din „categoria F2” sunt vândute şi către populaţie, ceea ce este interzis. Pentru evitarea incidentelor, recomandăm tuturor să verifice etichetele obiectelor pirotehnice, iar în cazul în care găsesc la vânzare obiecte din categoria „F2” să semnaleze acest lucru autorităţilor», a precizat Cătălin Mohora, inspector-şef al ITM Dolj.