Ion Iliescu şi Petre Roman, inculpaţi în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990

0
171

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, dar şi fostul premier Petre Roman, precum şi Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Măgureanu şi alte persoane au fost inculpate în dosarul Mineriadei din 1990, au anunţat procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

roman_iliescu“În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada 13 – 15 iunie 1990”, procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin ordonanţa din data de 23 decembrie 2016, punerea în mişcare a acţiunii penale, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, prev. de art. 439 alin. 1, lit a, g şi j din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, faţă de inculpaţii: ILIESCU ION, la data săvârşirii faptelor, preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte ales al României; ROMAN PETRE, la data săvârşirii faptelor, prim-ministru al Guvernului interimar al României; VOICULESCU GELU VOICAN, la data săvârşirii faptelor, viceprim-ministru al guvernului interimar al României; NICOLAE DUMITRU, la data săvârşirii faptelor, prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale; MĂGUREANU VIRGIL, la data săvârşirii faptelor, director al Serviciului Român de Informaţii;general (rez.) FLORESCU MUGUREL CRISTIAN, la data săvârşirii faptelor, adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare”, se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a alţi 1.242.

De asemenea, în aceeaşi cauză s-a dispus punerea în mişcarea acţiunii penale sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii pentru Emil Dumitrescu, la data săvârşirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazemir Benedict Ionescu, la data săvârşirii faptelor vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională; Adrian Sârbu, la data săvârşirii faptelor şef de cabinet şi consilier al primului ministru; Miron Cozma, preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”; Matei Drella, la data săvârşirii faptelor lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni, Cornel Plăieş Burlec, la data săvârşirii faptelor ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.)Vasile Dobrinoiu, la data săvârşirii faptelor, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, dar şi general (rez.) Petre Peter, la data săvârşirii faptelor comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne.

Totodată, urmărirea penală se efectuează, în continuare, faţă de alţi 18 suspecţi, sub aspectul săvârşirii aceloraşi infracţiuni.

Petre Roman despre inculparea sa în dosarul Mineriadei: Acuzaţia este neîntemeiată şi absurdă

Fostul premier Petre Roman a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX că inculparea sa în dosarul Mineriadei nu se sprijină pe niciun fel de dovezi, el apreciind că acuzaţia care i s-a adus este neîntemeiată şi absurdă. ”Reacţia, în primul rând, afirmaţia mea cât se poate de apăsată şi categorică este că această acuzaţie nu se sprijină pe niciun fel de dovezi, nu are niciun fel de susţinere faptică, e neîntemeiată, aş putea spune chiar că, într-un fel, e chiar absurdă”, a precizat Petre Roman pentru MEDIAFAX.

El a susţinut că intervenţia forţelor de ordine în dimineaţa zilei de 13 iunie nu era îndreptată împotriva populaţiei civile, ci avea un singur scop, respectiv acela de a restabili traficul în zona Pieţii Universităţii. ”Asta a fost tot, intervenţia era perfect legitimă, a fost cerută de Procurorul General, iar înainte de asta au fost câteva încercări de a realiza un acord, un protocol cu reprezentaţii celor din piaţă. În ultimă instanţă, chiar în ziua de 11 iunie, acest acord s-a realizat, iar Asociaţia 21 a respins acordul. Dacă nu ar fi respins acel acord realizat cu Guvernul, nu se întâmpla absolut nimic”, a menţionat Roman, care a precizat că spera ca procurorii să se concentreze asupra acestui lucru cu cercetările.

”Din păcate, această acuzaţie sună ca un mesaj politic, nu altfel”, a spus Petre Roman. Solicitat să comenteze momentul în care s-a făcut această inculpare, ca distanţă în timp faţă de eveniment, Roman a precizat: ”Sunt observaţii de bun simţ, dar eu nu vreau să speculez pe această temă, o pot face ziariştii. Eu vreau să mă refer la conţinutul propriu-zis al acuzaţiei pe care îl resping în modul cel mai categoric”.