România, ţara UE cu cel mai mare număr de naşteri la adolescente sub 15 ani

0
698

copilStatisticile naţionale şi europene consemnează că peste 90.000 de fete cu vârste de maximum 19 ani din România au născut în perioada 2009-2012, iar aproape 39.000 au făcut întrerupere de sarcină. În acelaşi timp, jumătate din adolescente se aleg cu o boală cu transmitere sexuală în primii doi ani de la debutul vieţii sexuale. Studiul realizat în 2015 de UNICEF şi Romanian Angel Appeal, dar şi Studiul Naţional al Sănătăţii Reproducerii, realizat între 2012-2015, ne avertizează cu privire la situaţia cu care se confruntă România în momentul de faţă. În aceste condiţii, Fundaţia Population Services International România (PSI România) a demarat în luna noiembrie în Craiova iniţiativa pentru sănătatea tinerilor „Fac ce vreau, dar ştiu ce fac”, prin care îşi propune să abordeze direct şi neconvenţional subiectul sănătăţii sexuale.

Potrivit statisticilor, doar 42% din adolescenţii activi sexual folosesc o metodă contraceptivă, în timp ce vârsta medie a primului contact sexual este de 15 ani şi jumătate. În condiţiile în care discuţiile despre sexualitate sunt de multe ori un subiect tabu în mediul familial iniţiatorii acestei campanii îşi propun să crească nivelul de cunoştinţe relevante referitoare la sănătatea sexuală pentru tineri cu vârsta între 17 si 19 ani din licee, adulţi activi sexual, inclusiv cadre didactice, prin promovarea unor comportamente preventive şi deprinderi sănătoase prin intermediul unor sesiuni interactive de informare cu accent pe schimbarea comportamentului sexual în termenii prevenirii infecţiilor cu transmitere sexuală şi a sarcinilor nedorite.

Campanie în rândul liceenilor craioveni

În Craiova, beneficiarii proiectului sunt elevii din Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Liceul „Charles Laugier”, Colegiul Naţional „Elena Cuza”, Liceul Teoretic „Tudor Arghezi”, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Liceul „Traian Vuia” şi Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate.

Programul pentru sănătatea tinerilor „Fac ce vreau, dar ştiu ce fac” abordează subiectele legate de sex, sexualitate şi educaţie pentru sănătate printr-o metodă unică, în sesiuni interactive în care participanţii sunt invitaţi la un concurs de cunoştinţe, descoperă lucruri noi şi au discuţii libere cu psihologii si trainerii fundaţiei. În program sunt implicaţi activ Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Societatea Studenţilor Medicinişti, Crucea Roşie, aceştia fiind doar o parte dintre parteneri. Proiectul se derulează şi cu sprijinul a aproximativ 20 de voluntari.

„Pentru că 1 decembrie este Ziua Internaţională a Luptei Împotriva HIV/SIDA, ne-am propus să facem o campanie de awareness într-un club frecventat de studenţi din Craiova. Ştim că mesajele apocaliptice nu mai sperie pe nimeni, astfel încât am găsit o manieră uşor neconvenţională de a face asta. Evenimentul va avea loc joi, 24 noiembrie, în club Charlatans. Vă invitam să participaţi şi, astfel, să vă implicaţi alături de noi în lupta împotriva HIV”, au precizat organizatorii campaniei „Fac ce vreau, dar ştiu ce fac”.

PSI România este o organizaţie neguvernamentală cu prezenţă activă în peste 76 de ţări, specializată în programe educative pentru rezolvarea unor probleme legate de sănătatea grupurilor vulnerabile. În acest sens, echipa PSI România vrea să vină în ajutorul tinerilor pentru ca aceştia să poată lua decizii corecte, fără consecinţe negative şi să se poată dezvolta fizic şi emoţional fără piedici.