Raluca Turcan a prezentat soluţiile PNL pentru educaţie

0
561

raluca turcanDeputatul Raluca Turcan a prezentat, ieri, la Craiova, măsurile pe educaţie pe care le propune PNL. Vicepreşedintele liberalilor s-a întâlnit apoi şi cu profesorii din Dolj, cărora le-a explicat, folosindu-se de statistici, cum arată acum sistemul de învăţământ românesc şi cum se gândeşte PNL, împreună cu premierul Dacian Cioloş, să îl reformeze. 

Vicepreşedintele liberalilor, Raluca Turcan, a declarat că PNL „crede cu tărie că cel mai bun program anti-sărăcie pe care îl poate avea România este un program axat pe educaţie”, dar că, din nefericire, situaţia de până acum din domeniul educaţiei este una „alarmantă”. „Avem o cifră de 32% rata şomajului în rândul tinerilor, 700.000 de tineri în afara sistemului şcolar, 37% analfabetism funcţional, un flagel înfiorător de plagiate în sistemul universitar, avem politizare în şcoala românească şi multă inechitate la nivel de masă. Într-adevăr, există şi vârfuri în rândul profesorilor şi elevilor, însă, din nefericire, la nivel de masă, există grave probleme”, este de părere Raluca Turcan.

„În ultimii trei ani, PSD ne-a blocat mai multe proiecte”

Mai mult, liberalii spun că, în ultimii trei ani, PSD s-a opus „constant la creşterea standardelor de performanţă şi de calitate în sistemul de educaţie” şi a enumerat o serie de proiecte care au fost promovate de PNL, blocate de majoritatea PSD, dar rezolvate de premierul Dacian Cioloş: manuale gratuite pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a; transportul gratuit pentru elevii navetişti; recuperarea restanţelor salariale care li se cuveneau profesorilor din 2008 şi înlocuirea programului „Cornul şi laptele” cu unul de alimentaţie diversificată pentru fiecare copil în şcoală. „Anul acesta, Guvernul Cioloş a preluat iniţiativa PNL şi, în momentul de faţă, 30.000 de copii din România beneficiază de proiectul-pilot, iar, de anul viitor, acest program va fi generalizat pentru toate şcolile”, a menţionat deputatul liberal.

Ţinta PNL: cuplarea sistemului de educaţie cu piaţa muncii

Deputatul liberal Raluca Turcan a prezentat care sunt soluţiilor PNL pe segmentul de educaţie: creşterea numărului de şcoli profesionale şi dezvoltarea acestora în parteneriat cu oamenii de afaceri, care primesc facilităţi fiscale pentru toate cheltuielile pe care le vor face cu acordarea de burse. O altă propunere a PNL este modelarea curriculei şcolare astfel încât „copiii şi tinerii să înveţe în funcţie de cerinţele pieţei muncii şi de criteriile de competitivitate externă la care trebuie să răspundă România”. Liberalii mai propun Bacalaureat diferenţiat, în funcţie de traseul educaţional asumat de fiecare elev, evaluarea externă a universităţilor astfel încât finanţarea lor să se facă în funcţie de performanţă, iar banii intraţi în sistem să se regăsească în calitatea actului didactic. Nu în ultimul rând, PNL cere depolitizarea sistemului de învăţământ „şi scoaterea lui din preocupările strict electoraliste care au funcţionat până acum”. „Toate măsurile PNL converg spre cuplarea sistemului de educaţie cu piaţa muncii. Aceasta este ţinta PNL, subsumată obiectivelor de creştere a nivelului de trai prin buna pregătire a forţei de muncă, a oamenilor care intră pe piaţa muncii”, a declarat vicepreşedintele PNL.

Întrebată dacă ar fi interesată să preia portofoliul Educaţiei, Raluca Turcan a ocolit răspunsul, spunând că îşi doreşte mai întâi ca, în parlament, să intre oameni profesionişti şi apoi ca majoritatea să o deţină PNL.