Problema deşeurilor, dezbătută în Colegiul Prefectural

0
398

colegiu prefecturalIeri, a avut loc şedinţa lunară a Colegiului Prefectural Dolj, în care s-au discutat probleme stringente, care ţin de întreaga viaţă a judeţului. Una a fost discutată mai pe larg, cea a deşeurilor.

 Pe primul punct al Ordinii de zi s-a aflat informarea Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, privind legalitatea transferurilor de deşeuri, conform Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 1013/2006 la expeditori şi destinatari din judeţul Dolj. Prevederile au intrat în vigoare în Uniunea Europeană pe 12 iulie 2006 şi au introdus reguli mult mai stricte în ceea ce priveşte transporturile reziduurilor pe teritoriul U.E., venind în urma tragediei din Coasta de Fildeş, când, în urma unui transport european de deşeuri toxice, au murit 16 oameni.

Regulamentul a fost transpus, în România, prin Hotărârea de Guvern nr. 788/2007. Prin aceasta, la introducerea pe teritoriul României a deşeurilor provenite din activităţile desfăşurate şi mărfurile depozitate în zonele libere şi în antrepozitele vamale, Agenţia Naţională pentru valorificarea în instalaţii autorizate, la solicitarea persoanei care deţine aceste tipuri de deşeuri, fiecare document de notificare referindu-se la un singur transport.

„Vă pot informa că, anul trecut, la sediul din Craiova al SC GIUSEPE, ROBERTO şi ANTONIO SRL a fost depistată, de către Serviciul de Investigare a Criminalităţii, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, o cantitate de peste 21.000 kg de acumulatori uzaţi, pentru care nu s-au putut prezenta documente de provenienţă, motiv pentru care s-a dispus confiscarea întregii cantităţi, de la sediul SC OLTMETAL Podari, dar nici acum nu s-a putut pune în aplicare măsura, deoarece s-a contestat în instanţă decizia. A urmat un întreg lanţ al adreselor între instituţii, stabilindu-se că deşeurile provin de la o firmă din Italia. S-au făcut notificări, inclusiv autorităţilor italiene, astfel că s-a întocmit dosar penal, care a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. Demn de menţionat este că, în acest an, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului nu a eliberat documente de notificare şi de Circulaţie pentru transferuri de deşeuri în judeţul Dolj, nemaifiind depistate transferuri ilegale de deşeuri”, a precizat  Gheorghe Călinoiu, comisar-şef al Comisariatului Judeţean Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu. Informarea fiind făcută, asistenţa aştepta să se treacă la următorul punct de pe Ordinea de zi. Numai că, din sală, s-a ridicat cineva şi a cerut să intervină.calinoiu

Prefectul de Dolj intervine între Garda de Mediu şi Agenţia de Protecţia Mediului

Cel care a cerut să pună întrebări nu a fost vreun reprezentant al unei instituţii cu alte prerogative, ci chiar unul cu aceleaşi responsabilităţi:  Ionel Bala, care, de mai bine de 20 de ani, după spusele sale, este şeful Serviciului Monitorizare din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului. „Am o singură problemă, care, cred, că este destul de gravă – cea a gropii de gunoi de la Mofleni şi îi solicit domnului Călinoiu să ne dea câteva răspunsuri, în acest sens”. Intervenţia a stârnit rumoare în sală, totul părând o luptă între reprezentanţii a două instituţii cu aceleaşi prerogative. A fost nevoie de intervenţia prefectului judeţului Dolj, Sorin Nicolae Răducan:

„Până va răspunde domnul Călinoiu, vrea să spun eu câteva cuvinte. Este cea mai grea problemă cu care ne confruntăm în judeţ, cea a deşeurilor. Sper să se găsească soluţii pentru rezolvarea acestei situaţii. Atât Garda de Mediu, Agenţia Judeţeană de Protecţia Mediului, Administraţia locală trebuie să se întâlnească şi să caute o cale de rezolvare”.

Interpelat, Gheorghe Călinoiu  a răspuns: „Este adevărat, e o problemă cu această groapă de gunoi de la Mofleni. În urmă cu mai mulţi ani s-a decis ca toate deşeurile din judeţ să fie depuse la Craiova. Am făcut controale, notificări, dar, şi aici deja ştie toată lumea, operatorul economic care administrează depozitul de deşeuri are foarte multe probleme. Le-am întocmit, în urmă cu ceva timp, o acţiune în instanţă, deoarece aduceau gunoaie din alte judeţe, iar cele din Dolj aşteptau să fie procesate. Au câştigat în prima fază, dar avem speranţe la recurs. Dacă vreţi să vă spun, pe româneşte, acolo s-a lucrat după ureche în exploatarea acestui depozit. Suntem în monitorizare permanentă a situaţiei”.