Comunicat de presă

1
50

bibliotecaBiblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” vernisează joi, 24 noiembrie 2016, ora 1000, expoziţia dedicată personalităţii de origine bulgară dr. Petăr Beron.

Organizată cu concursul Lectoratului bulgar al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Craiova, această expoziţie reuneşte aspecte din viaţa autorului primului manual bulgar pentru un învăţământ modern.

La acest eveniment va fi prezentă o delegaţie condusă de dna. Prof. Dr. Elka Traykova, directorul Institutului de Literatură de pe lângă Academia de Ştiinţe din Bulgaria, care va face o donaţie de carte Bibliotecii Judeţene Aman, întărind astfel legăturile culturale între români şi bulgari.

Petăr Beron, erudit bulgar de profesie doctor, s-a născut în anul 1795 într-un orăşel de munte, Kotel, din Bulgaria de astăzi, iar soarta sa a fost strâns legată de România şi în special de Craiova.

După ce termină medicina la Műnchen şi îşi dă doctoratul în medicină, este numit doctor la Craiova, în anul 1832. Timp de 7 ani, cât a deţinut acest post, d-rul Petăr Beron s-a ocupat şi de controlul asupra comerţului cu produse medicamentoase, împiedicând vânzarea în farmacii a produselor cu conţinut discutabil. În anul 1841 cumpără o moşie în împrejurimile Craiovei, unde exista şi un han, la drumul spre Bucureşti. Amintirea sa este păstrată şi azi prin denumirea zonei de la marginea Craiovei – Hanul Doctorului.

Dr. Petăr Beron a acordat o mare atenţie educaţiei. Este considerat părintele educaţiei laice în Bulgaria, fiind autorul primului manual cu conţinut laic în limba bulgară „Abecedarul cu peşti”. Îşi găseşte sfârşitul aici, la Craiova, în 1871, la moşia sa de la periferia oraşului.

Dr. Petăr Beron reprezintă una dintre cele mai mari personalităţi din perioada de Renaştere a Bulgariei.

Comments are closed.