Cifrele Matematicii, bătute-n aur pentru olimpicii de la „Fraţii Buzeşti”

2
1139

eleviPatru elevi ai Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova s-au întors acasă, din Serbia, acolo unde au participat la un concurs internaţional de matematică, fiind încununaţi cu lauri: patru medalii, punctaj maxim şi tradiţionala cupă a competiţiei. Nu sunt la prima participare, toţi patru sunt olimpici la matematică, dar şi premiaţi la multe alte concursuri. Matematicienii buzeşteni vor să urmeze matematica, pe care o combină cu informatica sau cu fizica. Elevii au fost coordonaţi de inimosul profesor Lucian Tuţescu, domnia sa putând lesne să fie trecut în cartea de onoare a profesorilor dedicaţi acestei dificile şi totuşi fascinante ştiinţe, care se numeşte matematică.

Timp de două zile, în perioada 18-19 noiembrie, în localitatea Zajecar din Serbia a avut loc un concurs internaţional de matematică, cu ocazia împlinirii a 180 de ani de existenţă a şcolii organizatoare – Zajecar Grammar School –, concurs aflat anul acesta la prima ediţie. „Este o zonă istorică. Acolo trăiesc şi muncesc foarte mulţi români, este un oraş cu tradiţii.  Mi-ar fi plăcut să-mi duc elevii să viziteze şi ruinele de la Felix Romuliana, unde, iniţial se credea că este o cetate romană de apărare, dar a fost un palat imperial ridicat de Galerius, în cinstea mamei sale. Din păcate, timpul nu ne-a permis”, a subliniat prof. Lucian Tuţescu, care ne-a povestit şi alte amănunte interesante despre locul în care s-a desfăşurat concursul. Gamzigrad este un sat de români timoceni care a devenit cunoscut după deschiderea muzeului de la  Felix Romuliana, fosta reşedinţă a împăratului Galerius din Dacia Ripensis. Satul este lângă râul Timocul Roşu, în apropiere oraşul sârbesc Zajecar. Ruinele de la Felix Romuliana fac parte din patrimoniul universal. Galerius s-a născut la Felix Romuliana şi, după ce a ajuns împărat, a construit o reşedinţă somptuoasă în acest loc pentru a-şi venera mama. Cercetările arheologice extinse au dus la descoperirea unui palat din sec. III şi IV, având fortificaţiile unei cetăţi. La 1 km distanţă, pe înălţimile Muntelui Măgura, în perioada cercetărilor desfăşurate între anii 1989-1993 s-au descoperit mormintele atribuite lui Galerius şi mamei sale.

Diplome, medalii şi o cupă

Sârbii au gândit un concurs transfrontalier, la care au luat parte 25 de echipaje, fiecare echipaj fiind format din câte patru elevi. Din Bulgaria, zona Vidin, au participat foarte multe echipaje. Din Serbia au venit elevi, însoţiţi de profesorii de matematică şi din localităţi situate la peste 300 de kilometri de Zajecar. „România a fost reprezentată de patru echipaje, trei din judeţul Olt, mai precis din Corabia, şi un echipaj din judeţul Dolj, din Craiova, fiind vorba de elevii de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”. Subiectele au fost destul de interesante, în contextul în care programa şcolară a Serbiei nu coincide cu a noastră. Echipajul din Craiova a  fost formată din elevii Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”: Ion Emanuel Crăciunescu  – clasa a IX-a;  Denisa Iulia Drăghia – clasa a X-a; Andrei Nicolaescu – clasa a XII-a şi Cristian Bogdan Pătraşcu – clasa a XII-a”, a precizat prof. Lucian Tuţescu, cel care a coordonat echipajul din Craiova. Trei dintre elevi studiază Matematica, la clasă, cu profesorul Lucian Tuţescu, iar Denisa Drăghia  este pregătită de profesorul Marin Popa. „Concursul a fost extrem de interesant şi elevii au rămas cu amintiri plăcute. Toţi cei patru elevi au obţinut punctajul maxim, cupa revenind municipiului Craiova. Câştigătorii au primit diplome şi medalii. Sârbii au foarte multe concursuri pe echipe, ceea ce înseamnă că în ţara vecină contează individualitatea dar un loc aparte îl au şi concursurile pe echipe. De aceea, în Serbia se acordă premii individuale dar şi un premiu pe echipă, care a fost recompensat printr-o cupă”, a explicat profesorul Lucian Tuţescu.

Pe când un concurs similar şi la Craiova?

Profesorul Lucian Tuţescu ar dori ca şi Craiova, prin Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, să găzduiască un astfel de concurs, mai ales că aici au ajuns cele mai multe diplome, cupe şi medalii. Craiova este un oraş reper pe harta matematicii regionale şi internaţionale. Elevii de la „Fraţii Buzeşti” sunt recunoscuţi atât la nivel naţional, cât şi internaţional, performanţele lor vorbind de la sine. La Vidin, este deja o tradiţie, concursul a ajuns la ediţia a X-a, iar în Serbia concursul a debutat cu succes, fiind vorba de prima ediţie. „Dacă la Vidin există o tradiţie în organizarea unui concurs internaţional intitulat „Sfântul Dumitru”, în această toamnă desfăşurându-se ediţia a X-a, la Zajecar, am participat pentru prima dată, având promisiunea fermă a conducerii unităţii de învăţământ, care a găzduit concursul, că, la anul viitor, ne vom reîntâlni cu ocazia celei de-a II-a ediţii. Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” organiza cu ceva ani în urmă, un concurs asemănător, „Gheorghe Dumitrescu” dar regret… din păcate, nu îl mai organizăm. Ar fi fost ceva interesant, pentru că avem concurs internaţional la Vidin şi la Zajecar şi s-ar fi completat perfect cu concursul nostru”, a subliniat profesorul coordonator.

Belgrad, concurs interdisciplinar

Trei din cei patru elevi, Denisa Drăghia, Andrei Nicolaescu şi Bogdan Pătraşcu au mai participat în Serbia, pe timpul verii, şi la un alt concurs. Acesta s-a susţinut la Belgrad, unde au obţinut şi acolo premii foarte importante. La Belgrad există o tradiţie, iar elevii de la „Fraţii Buzeşti” au participat aproape la toate ediţiile. „Chiar le spuneam celor doi elevi din clasa a XII-a, care sunt şi cu pregătirea pentru BAC, că ar fi bine să participe şi nu oricum, ci să aducă cupa la Craiova, pentru că în clasa a IX-a cei doi matematici din ultimul an de liceu, au participat la Belgrad unde au obţinut cupa…”, a mai completat prof. Lucian Tuţescu. Concursul organizat de ţara vecină, la Belgrad, este un concurs interdisciplinar. Pe lângă matematică, elevii mai sunt testaţi la informatică şi fizică. Echipa de la Craiova a arătat, de fiecare dată, că elevii noştri sunt buni la toate cele trei discipline.

Denisa DrăgiaDenisa Drăghia, elevă în clasa a X-a, doreşte să ajungă profesor universitar de matematică: „Acest premiu este o încununare a eforturilor mele şi reprezintă o recompensă… Nu sunt la primul concurs, am mai participat anul trecut, de exemplu, la Concursul Gazeta Matematică, la mai multe concursuri în ţară, la Vidin, la Belgrad. Matematica este cea mai mare pasiune a mea. Am descoperit-o de la vârsta de 4 ani. De atunci am început să lucrez. Mă punea bunica să fac exerciţii la matematică, chiar m-a ajutat să învăţ şi tabla înmulţirii. Doresc să urmez Facultatea de Matematică. Visul meu este să ajung profesor universitar”.

Cristian PătraşcuCristian Pătraşcu, elev în clasa a XII-a, va aplica pentru Facultatea Politehnică din Bucureşti: „Matematica este o pasiune pentru mine. În clasa a IV-a doamna învăţătoare m-a îndrumat să merg la primul meu concurs de matematică. Am fost susţinut foarte mult şi de părinţii mei, care şi-au dorit să fac performanţă în matematică sau în informatică, de fapt, în ştiinţele exacte. Părinţii şi profesorii au descoperit că sunt interesat de aceste domenii. Sunt în clasa a XII-a şi am să urmez Facultatea Politehnic de la Bucureşti, secţia Automatică şi Calculatoare, urmând o carieră în Informatică”.

andrei nicolescuAndrei Nicolaescu, elev în clasa a XII-a, îşi doreşte să ajungă în Anglia, la Universitatea Oxford: „Am făcut parte din echipa care a reprezentat România la Zajecar, unde alături de colegii mei au obţinut cupa şi individual, am obţinut punctajul maxim. De-a lungul timpul am participat de şase ori la faza naţională a Olimpiadei de Matematică. Din clasa a V-a am participat la aproape toate concursurile care s-au organizat la nivel judeţean şi interjudeţean şi odată ce am ajuns la acest colegiu am participat şi la concursurile internaţionale de matematică. Matematica, iniţial a reprezentat o distracţie, după, adică, începând cu clasa a VI-a, a VII-a, am luat totul în serios, pentru că mi-am dat seama cât de importantă va fi pentru viitorul meu. Eu nu mi-am propus să lucrez un anumit număr de ore pe zi, dar am lucrat constant şi atât cât mi-a făcut plăcere. Am aplicat pentru Universitatea Oxford din Marea Britanie şi mi-aş dori să fac Matematică aplicată în Economie”.

emanuel crăciunescuEmanuel Crăciunescu, elev în clasa a IX-a: „Anul trecut, am participat la faza naţională a Olimpiadei de Matematică şi am obţinut premiul I. Matematica este cea mai mare pasiune a mea, lucrez cam patru ore pe zi, dar când trebuie să mă prezint la un concurs lucrez şi mai mult de patru ore. În afară de matematică, îmi place foarte mult, informatica şi fizica. Dar îmi place foarte mult să mă şi plimb, să ascult muzică. M-am gândit pe viitor să urmez Matematica, dar la o universitate din străinătate”.

2 COMENTARII

Comments are closed.