Banca Naţională îi educă pe elevi

0
105

Agenţia Dolj a Băncii Naţionale a României, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, derulează, în această perioadă, un proiect educaţional adresat elevilor – „Să vorbim despre bani şi bănci”. Proiectul, având la bază protocolul încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, a fost iniţiat de BNR în 2011 şi este dedicat educaţiei financiare la nivelul învăţământului preuniversitar.

Prin acest proiect se urmăreşte însuşirea de către elevi a unor noţiuni economice de bază şi a unui vocabular financiar-bancar, prin folosirea unor metode formale şi non-formale de educaţie. Principalele tematici promovate se referă la: economisire, credit, dobândă; istoria monedei naţionale; principalele atribuţii, rolul şi funcţiile băncii centrale; criteriile şi stadiul procesului de convergenţă a României către zona euro.

Întâlniri în peste 20 de unităţi şcolare

Conform reprezentanţilor BNR – Agenţia Dolj, „este de remarcat interesul mare manifestat atât de elevi, cât şi de cadrele didactice participante cu privire la subiectele tratate în cadrul proiectului. Activităţile au un grad sporit de interactivitate, pentru a fi cât mai plăcute tinerilor. Copiii sunt foarte interesaţi, absorb orice informaţie nouă, chiar dacă nu este furnizată prin mijloace educaţionale tradiţionale. Metodele folosite sunt prietenoase, astfel că, pe lângă prezentarea clasică a subiectelor financiare, unde există un grad mare de interactivitate, se folosesc activităţi practice, cum ar fi verificarea efectivă a autenticităţii bancnotelor aflate în posesia elevilor, sunt prezentate şi comentate scurt-metraje care prezintă procesul de fabricare a bancnotelor şi monedelor româneşti, dar şi elementele de siguranţă”. În 2014, datorită eforturilor depuse în domeniul educaţiei financiare, România a fost premiată la New-York, pentru programul educaţional în domeniu, ţara noastră fiind desemnată câştigătoare pentru Europa, în cadrul proiectului internaţional „Global Money Week”. În Dolj, până în primăvara acestui an, activităţile s-au desfăşurat la sediul Agenţiei BNR. Din această toamnă, din cauza lucrărilor de consolidare şi restaurare a imobilului băncii, reprezentanţii BNR merg în şcoli. În acest semestru sunt prevăzute întâlniri cu elevii din peste 20 de licee şi şcoli gimnaziale.