„Să protejăm natura” se poate face şi în limba franceză

0
1521

Vineri, 20 noiembrie, la Liceul Teoretic „Henri Coandă”, a avut loc deschiderea oficială a celei de-a IX-a ediţie a Concursului Naţional de Creativitate „Protegez la nature”/„Să protejăm natura”. Este vorba despre o competiţie destinată elevilor de gimnaziu şi liceu din toată ţara, aplicanţii fiind Liceul Teoretic „Henri Coandă” Craiova, Fundaţia „PRO Henri Coandă” Craiova care au colaborat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Nouă echipaje ale unităţilor şcolare din Dolj au obţinut premii, la cele două secţiuni – prezentare Power Point şi film, respectiv eseu ilustrat cu lucrare practică. De asemenea, două dintre echipele craiovene vor beneficia de un sejur oferit de către Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Dolj.

 Povestea competiţiei a început în 2006, iniţiatoarea fiind prof. Adalciza Mitu, în prezent pensionară, preşedinte al Fundaţiei „PRO Henri Coandă”, care  ne-a declarat: „Ideea a venit în 2006, atunci când am văzut ceea ce se întâmplă cu mediul înconjurător , mai ales cu pădurile. Am dorit, prin ceea ce facem, să diminuăm efectele poluării, în primul rând. Ne-am dorit, şi se pare că am reuşit, să dezvoltăm creativitatea elevilor. În fiecare an, succesul a fost din ce în ce mai mare şi a fost un real folos pentru educaţia copiilor. Am avut, tot timpul, sprijinul liceului, al inspectoratului şi al DJST Dolj”.

„Copiii au fost foarte atraşi de idee”

Concursul de la sfârşitul săptămânii trecute a avut parte de o participare numeroasă, care nu a trecut neobservată: „A fost o activitate foarte instructivă, care a atras atenţia multor persoane, din toate judeţele ţării. Copii au fost foarte atraşi de idee, de aceea se explică şi diversitatea lucrărilor, de la filme la pictură, expunerea lor continuând. Este o mândrie pentru noi să găzduim, în fiecare an, un astfel de concurs ”, a precizat prof. Ion Bălănică, director al Liceului „Henri Coandă”.

La manifestare au fost jurizate 314 lucrări, din ambele secţiuni, elevii participanţi formând grupe de cel puţin două persoane, coordonate de cadre didactice specializate, textele lucrărilor fiind scrise în limba franceză şi traduse în limba română, iar picturile trebuia să ilustreze ideile exprimate în text. „Este o plăcere pentru noi să colaborăm în astfel de acţiuni. Scopul este acela de a da ocazia tinerilor să-şi exprime gândurile şi opiniile în ceea ce priveşte protejarea mediului înconjurător”, a menţionat prof. Adriana Sălceanu, inspector pentru Limba franceză în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Premii pentru doljeni

Cele 314 lucrări prezentate au fost apreciate de un juriu al cărui preşedinte a fost conf.univ.dr. Daniela Dincă, de la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova. Echipa Şcolii Gimnaziale „Mircea Eliade” din Craiovaa obţinut premiul I la „Power Point şi film”, la aceeaşi secţiune obţinând menţiune grupurile de la Şcoala Gimnazială „Sf. Gheorghe”, Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”, Liceul Teoretic „Henri Coandă”, toate din Craiova, şi Liceul Tehnologic „Alexandru Macedonski” Melineşti. La „Eseu ilustrat cu lucrare practică”, L.T. „Henri Coandă” Craiova a ocupat prima treaptă a podiumului, pe locul al II-lea s-a clasat echipa Şcolii Gimnaziale „Mircea Eliade”, iar medalia de bronz a fost obţinută de Şcoala Gimnazială „Gheorghe Bibescu” şi L.T. „Henri Coandă”. De asemenea, după cum a precizat  Diana Neamţu, din partea DJST Dolj, două premii speciale, constând într-un sejur, în perioada 27-29 noiembrie, la Râul Sadului (jud. Sibiu), vor fi acordate echipelor de la L.T. „Henri Coandă” şi Colegiul Naţional „Elena Cuza”, care se vor alătura premianţilor de la „Oltenia Stars”.