În fiecare an, pe data de 25 septembrie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Mediului Marin, eveniment care readuce în prim-plan problematica poluării şi reducerii populaţiei subacvatice la nivel mondial, dar şi să sensibilizeze publicul asupra importanţei mărilor şi să pună în valoare zonele costiere.
În acest context, în cadrul Proiectului cultural-educativ „Mediul şi sănătatea” se înscrie şi manifestarea „Rezervaţia marină Vama Veche – 2 Mai”, iniţiată de Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei cu sprijinul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanţa.
Acţiunea va avea loc luni, 25 septembrie, ora 11.00, la sediul Secţiei de Ştiinţele Naturii, şi va cuprinde o conferinţă cu o suită de videoproiecţii, susţinute de dr. Tania Zaharia, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanţa, la care vor lua parte studenţi de la Facultatea de Geografie şi elevi de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu”.
Tema propusă vizează importanţa sub aspect floristic şi faunistic a protejării şi conservării habitatelor marine, dar şi a peisajului marin, aducând în prim plan „Rezervaţia marină Vama Veche – 2 Mai”, o rezervaţie naturală amplasată în sudul litoralului românesc, între localităţile 2 Mai şi Vama Veche, la graniţa cu Bulgaria, acoperind o suprafaţă de cca 5.000 ha, de-a lungul a 7 km de coastă.