Un nou program de vaccinare la bovine se lasă aşteptat

0
316

În data de 27 februarie 2015 a avut loc la Bruxelles o întâlnire bilaterală a reprezentanţilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Comisiei Europene pentru stabilirea unei noi strategii privind implementarea programului de vaccinare pentru bluetongue în România pentru anul 2015. Comisia Europeană a subliniat că, vaccinarea este cel mai bun instrument pentru a opri răspândirea bolii în România şi către celelalte state membre UE precum şi pentru eradicarea ei.

Dacă vaccinarea nu va fi aplicată, este posibil ca România să nu mai poată efectua comerţ intracomunitar sau export cu bovine, ovine şi caprine, vaccinarea oferind partenerilor comerciali siguranţa necesară pentru evitarea contaminării. Din experienţa altor state membre în care a evoluat bluetongue, singura măsură de eradicare a acestei boli este aplicarea măsurilor de profilaxie specifică, respectiv vaccinarea. “Vaccinarea împotriva bluetongue este absolut obligatorie pentru că, în absenţa unui status imun, boala poate reedita episoade în fiecare an, pe termen nelimitat. Nu există altă posibilitate de prevenire a reeditării acestor episoade în lipsa vaccinării şi de revenire la statutul de indemnitate, dacă România nu face un efort financiar considerabil în următorii 3 trei ani”, se arată în nota de fundamentare a proiectul de H.G. elaborate de A.N.S.V.S.A.

Câteva exploataţii comerciale de bovine din Dolj au solicitat, deja, vaccinarea voluntară contra Bluetongue, boala limbii albastre. Penitenciarul Pelendava a primit acordul A.N.S.V.S.A. pentru utilizarea a 700 de doze de vaccin,  S.C. Fenov S.R.L. pentru 1.440, I.I. Popescu Luminiţa – 332 doze şi I.I. Vulcănescu Jean pentru 120 doze.