Primarul Craiovei promovează trenurile craiovene la Berlin

0
81

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a participat, ieri, la deschiderea Târgului InnoTrans, care se desfășoară la Berlin, la invitația firmelor craiovene care produc trenuri și locomotive. Două firme din Craiova, Softronic şi SC Reloc, și-au expus produsele și au reușit, potrivit autorităților, să încheie două contracte pentru export.

Autoritățile locale au menționat, ieri, printr-un comunicat de presă, că, în urma prezentării la acest târg, ambele firme craiovene, SC Reloc SA și SC Softronic SA, au reușit să stabilească parteneriate cu țări din Uniunea Europeană. „Le-am explicat industriașilor craioveni că mă pot solicita ori de câte ori vor să deschidă ușa vreunei ambasade, mai ales că am aflat cum atașații economici ai României au refuzat să le intermedieze contacte cu firme din țările în care erau reprezentanții țării noastre. O asemenea manieră de lucru este inadmisibilă! Există atașați comerciali care, în 20 de ani de stat în misiune, nu au fost în stare să intermedieze un singur contract! Întrebarea este: de ce nu sunt trimiși la pensie? Voi trimite un raport ministrului Constantin Niță, care știu că vrea să schimbe această situație”, a conchis Lia Olguța Vasilescu.

Contracte de export în Franța și Ungaria

Potrivit autorităților locale, SC Reloc SA ar urma să semneze, astăzi, un contract de export în Franța, în timp ce Softronic va face același lucru pentru Ungaria. „Craiova este singurul producător de trenuri și locomotive din Balcani. Nici Bulgaria, nici Ungaria, nici Turcia nu au industrie feroviară. În asemenea condiții, ai putea crede că firmele craiovene ar trebui să nu se mai oprească din lucru. Și așa ar fi, poate, dacă România și-ar proteja mai mult propriii producători, având în vedere că în Germania sau Franța nu ajung să vândă astfel de produse cei din alte țări”.

Firmele craiovene nu pot participa la licitația Metrorex

Primarul Lia Olguța Vasilescu a dat ca exemplu licitația organizată de Metrorex pentru dotarea cu metrouri, dar care a eliminat din start firmele autohtone. Nici o firmă craioveană nu a putut să se califice din cauza condițiilor impuse de beneficiar. „Două condiții de participare elimină din start producătorii români: să mai fi fabricat metrouri în ultimii trei ani și să aibă o cifră de afaceri de peste un miliard de euro. Inutil să precizez că aceste condiții sunt îndeplinite doar de patru firme din lume. De ce nu ar participa la licitație și Astra Arad sau Electroputere VFU având în vedere că în urmă cu câțiva ani au produs peste 250 de rame de metrou? Comparativ cu trenurile sau locomotivele care se fabrică la Craiova și care ating viteze de peste 250 km/h, ramele de metrou sunt o joacă de copii”.

Olguța Vasilescu recomandă modificarea caietului de sarcini

Termenul de depunere a licitației Metrorex este prevăzut în octombrie, iar primarul Lia Olguța Vasilescu recomandă Metrorex să amâne licitația pentru a se modifica și caietul de sarcini, astfel încât să se permită accesul și pentru producătorii români. „Nu știu ce funcționar zelos a lucrat la acest caiet de sarcini, dar prostia lui omoară producătorii români și duce la pierderea câtorva mii de locuri de muncă”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, Primarul Craiovei. La târgul de la Berlin, SC Reloc SA a prezentat locomotiva de manevră grea produsă în asociere cu VFU Electroputere şi concernul american Caterpillar, fiind şi prima locomotivă produsă la Craiova după 24 de ani. Firma Softronic a expus locomotiva LE-MA 2014.

Candidatura Craiovei va fi lansată și la Berlin

Cu o zi în urmă, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, se întâlnise, la sediul Ambasadei României din Berlin, cu Excelenţa sa, ambasador Lazăr Comănescu şi cu Onoriu Nan, ministru consilier pe probleme economice, în Germania. Discuţiile au fost axate pe atragerea de investitori nemţi în Parcul Industrial din Craiova, cu acest prilej stabilindu-se contacte cu Camere de Comerţ şi Industrie din mai multe landuri. Tot ieri, s-a hotărât lansarea candidaturii Craiovei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană şi în Berlin.