Avalanşă de înscrieri pentru recensământ – Primăria Craiova, facultatea recenzorilor

0
507

Primăria Craiova nu mai pridideşte cu înregistrarea cererilor pentru recensământul populaţiei. În numai o săptămână, s-au depăşit cu câteva sute de persoane numărul recenzorilor căutaţi de care autorităţile locale, iar craiovenii continuă să vină cu solicitările având la dispoziţie încă o săptămână. Specialiştii susţin că municipalitatea trebuie să inventeze criterii-suplimentare pentru selecţie şi să ia în calcul şi organizarea unei testări pentru admitere.

Recensământul populaţiei bate la concurenţă examenul de bacalaureat care are loc în aceste zile. Cel puţin la Craiova se întâmplă aşa, şi lucrurile sunt dovedite chiar de funcţionarii care se ocupă cu înscrierea persoanelor dornice să sondeze cetăţenii. Ieri la prânz, în ciuda căldurii imposibile de afară, la Registratura din sediul central al Primăriei Craiova, acolo unde se fac înscrierile, câţiva tineri aşteptau la rând pentru a-şi depune candidatura. Pe lângă răcoarea de pe hol, o altă parte bună era şi că nu trebuiau să stea prea mult la coadă. Formalităţile fiind extrem de simple, constând în completarea unui formular şi depunerea lui, în câteva minute treceau prin filtrul funcţionarilor, lăsau actele necesare şi li se spunea să aştepte acasă până ce vor fi contactaţi la un interviu.

Se caută persoane extrem de inteligente

Pentru municipiul Craiova se caută un număr fix de recenzori, de 1.408 persoane, iar până ieri la prânz se înscriseseră deja 2.300 de craioveni şi se mai urmează încă o săptămână în care se primesc în continuare cereri. Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Statistică Dolj sunt şocaţi de numărul mare de doritori, susţinând că nu s-au mai confuntat niciodată cu aceeastă situaţie. «E aproape imposibil să fie atât de mulţi oameni care doresc să participe la recensământ. Nu ne aşteptam să vină în masă. Va fi o muncă de selecţie a lor, dar e un lucru bun pentru că avem de unde să-i alegem pe cei mai buni, fiindcă avem mare nevoie de persoane extrem de inteligente», a declarat Mariana Tănase, directorul Direcţiei Regionale de Statistică Dolj. Potrivit acesteia, prima selecţie va fi făcută de comisia municipală, care este condusă de primarul municipiului.

Criterii suplimentare pentru candidaţi

Cum autorităţile locale trebuie să aleagă doar cele 1.408 de persoane-recenzori, comisia locală trebuie să vină cu criterii suplimentare pentru alegerea acestora. «Criteriile suplimentare trebuie să le conceapă comisia din Primăria Craiova. De exemplu, pot să le ceară solicitanţilor să mai fi participat la recensământele anterioare sau la alte cercetări sociologice sau pot, de asemenea, să-i testeze cu privire la noţiunile de recensământ stabilite prin lege», a mai spus Mariana Tănase. După testul dat ce municipalitate, viitori recenzori intră într-un program de instruire, la sfârşitul căruia vor avea de dat al doilea test. Numai cei care reuşesc să-l treacă şi pe acesta vor ajunge în etapa finală, când încheie contracte individuale de muncă pe o perioadă determinată cu Prefectura Dolj, în calitate de ordonator principal de credite, iar pe data de 20 octombrie intră în pâine.

Cât câştigă un recenzor

Organizatorii recensământului populaţiei şi locuinţei din acest an spun că recenzorii se înhamă, de fapt, la o muncă extrem de solicitantă. Pentru cele 20 de zile obţin în mână o retribuţie de 500 de lei, însă efortul pe care îl depun este cu mult peste această sumă. Potrivit directorului Mariana Tănase, un recenzor trebuie să fie disponibil să stea 12 ore pe teren, la care se adaugă alte câteva ore de muncă individuală acasă, când trebuie să centralizeze datele colectate în ziua respectivă. În timpul unei anchete, în funcţie de patricularitatea familiei întâlnite, recenzorul are de completat de la 100 de întrebări în sus. Numai o fişă din cele patru chestionare este alcătuită din 44 de întrebări referitoare la datele personale ale persoanei. Dat fiind gradul de complexitate al chestionarelor, se preconizează că un recenzor nu poate să stea mai puţin de o oră într-o casă. Specialiştii susţin că la finalul acestei activităţi, recenzorul trebuie să-şi asume validitatea datelor colectate.