Competiția dintre oameni și AI în jocuri

0
369

Unele lucruri pe care le poate face AI nu sunt atât de impresionante. Este vorba despre caracteristici de pe telefon sau de pe computer, care există deja de ani buni și nu mai tind să entuziasmeze oamenii. De ce nu? Ei bine, pentru că și noi putem face aceleași lucruri, iar cel mai simplu exemplu în acest sens este focalizarea pe fețele oamenilor atunci când facem fotografii.

În cazul jocurilor, însă, s-a dovedit chiar contrariul.Ceea ce întreprindem în cadrul lor nu necesită abilități înnăscute, ci mai degrabă o înțelegere a modului și a motivelor pentru care luăm decizii în cadrul unui joc. Deci, atunci când AI ia decizii cu privire la modul în care este jucat un joc, acestea sunt mult mai interesante, deoarece ne-am putea afla în aceeași situație ca AI, luând exact aceleași decizii; inteligența artificială a devenit populară pentru că e capabilă să înlocuiască munca umană. Când AI joacă un joc, se simte cel mai aproape de a ne ocupa poziția în lume, deoarece jocurile sunt lucruri la care trebuie să ne gândim în mod conștient. Jocurile pe care le-a jucat AI au captat astfel interesul întregului mapamond. Și totuși, există și situații în car teritoriul e mai greu de cucerit, cum ar fi în cazul pokerului.

Pokerul necesită raționament și inteligență, iar ambele acestea s-au dovedit a fi dificil de imitat de către mașini. Este vorba despre un joc de cărți fundamental diferit de dame, șah sau Go, deoarece, în timpul jocului, mâna unui adversar rămâne ascunsă vizualizării de către ceilalți jucători. În jocurile cu „informații imperfecte”, este complicat să-ți dai seama de strategia ideală, chiar dacă există o cale de urmat – cu o clasificare a mâinilor și a mișcărilor de executat când îi vine cuiva rândul – mai ales, având în vedere fiecare abordare posibilă a unui adversar. Și Texas Hold’Em no-limit este poate una dintre cele mai provocatoare variante de poker, deoarece un adversar ar putea paria în esență orice sumă, fie dacă joacă online sau offline. În cele din urmă, un AI numit Libratus, construit de doi informaticieni de la Carnegie Mellon, a înscris puncte în detrimentul a patru jucători profesioniști de poker Texas Hold ‘Em no-limit.

De la poker la șah nu e chiar cale lungă, având în vedere că ambele sunt jocuri strategice. După ce a învins computerul IBM Deep Blue într-un meci de șah în șase jocuri în 1996, Garry Kasparov a jucat o revanșă un an mai târziu, care a fost numită „Slaughter on 7th Avenue”. Cea mai bună minte de șah din acea epocă a fost depășită atunci când Deep Blue a jucat șah ca niciun om. Chiar și la mulți ani de la acel eveniment, meciul rămâne în amintire pentru că a fost una dintre primele schimbări aduse de inteligența artificială.

De fapt și de drept, prima dată când un computer a învins un campion mondial uman a fost cu aproximativ 20 de ani în urmă. În 1979, Hans J. Berliner a urmărit programul său de joc de table BKG 9.8 învingându-l pe Luigi Villa, jucătorul numărul unu din lume la acea vreme, cu scorul de 7-1.

În 2011, o altă mașinărie AI creată de IBM, un supercomputer pe nume Watson, și-a ales ca joc preferat emisiunea cu întrebări de cultură generală din SUA, Jeopardy. Watson a învins atunci doi foști campioni Jeopardy.

Tot destul de recent a avut loc o victorie cu mai multe fațete: AlphaGo a învins cinci dintre cei mai buni jucători ai lumii – nu pe rând, ci simultan – la jocul Go, vechi de 2.500 de ani. În acest proces, AlphaGo a arătat că a fost mai bun la joc decât mai mulți adversari, care au rămas impresionați de acest potențial și s-au adaptat la mișcările computerului, învățând stilul său de joc.

Inteligența artificială devine din ce în ce mai puternică în toate tipurile de jocuri, dar adepții jocurilor vor fi cu adevărat impresionați atunci când va fi capabilă să învingă oamenii la StarCraft II. Acest joc este considerat punctul de referință suprem datorită complexității sale. Deși această cucerire ar fi poate cireașa de pe tort, victoriile detaliate mai sus sunt o dovadă a dezvoltării rapide a tehnologiei, a faptului că activitățile intuitive și raționale pot fi deprinse de către o mașinărie.