A doua emisiune de euroobligaţiuni în valoare de 2 miliarde euro

0
273

Ministerul Finanţelor Publice a încasat fondurile aferente celei de a doua emisiuni de euroobligaţiuni din anul 2019 în valoare de 2 miliarde euro.

Emisiunea a fost realizată în două tranşe, din care 1,4 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani, cu o dobândă de 2,124% şi 600 milioane euro prin redeschiderea maturităţii de 30 ani, cu o dobândăde 3,400%. Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor, gradul de supra subscriere fiind de cca 2,6 ori. În cadrul tranzacţiei au participat un număr de 360 investitori, remarcându-se prezenţa echilibrată a celor din Europa şi SUA, dar şi calitatea acestora, mare parte fiind investitori instituţionali.

Supra subscrieri pentru cele două tranşe

Strategia de execuţie a emisiunii a permis reducerea graduală a costurilor, pe fondul unei supra subscrieri pentru cele două tranşe şi a calităţii investitorilor care au plasat ordinele, care a atins un nivel maxim de aproximativ 6 miliarde euro. „Faţă de valorile cu care au fost lansate iniţial în piaţă cele două tranşe, de cca 210 puncte de bază peste cotaţia Mid-Swap pentru maturitatea de 12 ani şi un randament de cca 3,55% pentru maturitatea de 30 ani, costurile au fost reduse gradual cu 15-25 puncte de bază, obţinându-se în final prime de emisiune foarte scăzute, respectiv 1 punct de bază pentru maturitatea de 12 ani şi cca 7 puncte de bază pentru maturitatea de 30 ani”, se precizează într-un comunicat al MFP.

 

Emisiunea a fost intermediată de către BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, ING Bank NV şi UniCredit AG.