Municipiul Craiova este oraş campion la accesarea de fonduri europene. Toate proiectele depuse de Primăria Craiova, în ultimii doi ani, pe actualele axe de finanţare au fost aprobate! Craiova are, în acest moment, proiecte depuse şi aprobate în valoare de 159 milioane euro, fără a lua în considerare Masterplanul de apă care singur însumează 434 milioane euro.
“Am depus un total de 29 proiecte ce însumează aproape 159 milioane de euro, de peste 3 ori mai mult decât alocarea iniţială. Avem o rată de succes de 100%: 29 proiecte depuse, 29 aprobate! Deşi am depăşit cu mult alocarea iniţială, toate aceste proiecte au fost aprobate şi urmează să fie implementate în anii următori. De la crearea unui muzeu nou al craiovenilor, la schimbarea la faţă a transportului în comun, până la renovarea, dotarea şi chiar construirea de corpuri noi pentru creşe, grădiniţe şi şcoli, toate aceste proiecte au fost scrise şi depuse, în mare parte, în anul 2019”, a declarat primarul Mihail Genoiu.
Suma alocată iniţial pentru Primăria Municipiului Craiova a fost de 47 milioane euro. Astfel, avem un randament de absorbţie al fondurilor europene de aproape 330%. Este vorba de proiecte dedicate îmbunătăţirii transportului public local, digitalizării, sectorului educaţie, domeniului sănătate, mediu, asistenţă socială, dar şi proiecte pentru parcuri şi grădini sau legate de conservarea patrimoniului national şi cultural.
Unul dintre cele mai importante proiecte pentru craioveni şi, care se află deja în faza de producţie, este cel care prevede achiziţia a 16 autobuze electrice de ultimă generaţie, contract semnat în primăvara acestui an.
„Este vorba de un program de finanţare European – MOTRIC 1, depus în afara sumei alocate către Primăria Craiova şi pentru care, iniţial, am primit o finanţare de doar 25%, iar ulterior am primit finanţare de 98%. Autobuzele vor fi livrate de compania Solaris Bus and Coach SA din Polonia, iar primul autobuz – prototip îl vom primi spre sfârşitul acestui an, urmând ca din ianuarie-februarie 2021 să ne fie furnizate, lunar, autobuze electrice. Sunt autobuze de ultimă generaţie, cu sistem încălzire şi de răcire cu aer condiţionat, echipament Wi-Fi, sistem management trafic, sistem audio-video informare călători şi multe alte facilităţi şi opţiuni moderne, necesare unui transport public de calitate, adaptat realităţilor actuale”, a declarat Mihail Genoiu, primarul Craiovei.
Proiectul presupune livrarea a 16 autobuze electrice şi instalarea a 16 staţii de încărcare lentă şi 4 staţii de încărcare rapidă pentru acestea, precum şi semaforizarea şi includerea în sistemul actual de management al traficului a 5 intersecţii de pe traseele de autobuz.