Doljeni condamnaţi definitiv pentru trafic de persoane şi proxenetism

0
328

Trei doljeni „săltaţi” în 2015 de poliţiştii şi procurorii de crimă organizată craioveni pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism au fost condamnaţi definitiv după ce joi, 22 iunie a.c., Curtea de Apel Craiova le-a respins apelurile. Ei au primit pe fond, la Tribunalul Dolj, pedepse cuprinse între 3 ani de închisoare cu suspendare şi 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Joi seară, craioveanul care a primit 4 ani şi 4 luni de închisoare a fost ridicat de poliţişti şi încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova.

arestatReamintim că, la începutul lunii aprilie 2015, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au destructurat o grupare infracţională specializată în trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism care ar fi obţinut venituri ilicite din exploatarea sexuală a unor tinere şi chiar minore în Italia. Mai exact, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova au pus în executare, pe 1 aprilie 2015, patru mandate de aducere emise de procurori pe numele unor doljeni suspectaţi că au constituit o grupare organizată specializată în trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. Activităţile s-au desfăşurat în cadrul unui dosar penal instrumentat de procurori din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional organizat ar fi  exploatat sexual în Roma (Italia), mai multe victime din România, unele dintre ele minore, pe care le-ar fi obligat să întreţină raporturi sexuale cu diverse persoane contra unor sume de bani. Cei 4 bărbaţi au fost conduşi la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale. O zi mai târziu, pe 2 aprilie 2015, cei 4 membri ai grupării au fost prezentaţi magistraţilor din cadrul Tribunalului Dolj, care au dispus faţă de doi dintre ei, respectiv Doru Marian Jianu, de 37 de ani, din Predeşti, şi Ionuţ Florin Tudoran, de 21 de ani, măsura arestării preventive pentru 30 de zile. Faţă de un al treilea suspect, Leonard Cosmin Becheanu, zis „Tameş”, din Brădeşti, judecătorii au luat măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile, în timp ce ultimul bărbat, Iulian Bulga, a fost pus în libertate.

Al patrulea membru al grupării, judecat separat

curtea de apelCercetările au fost continuate de anchetatori în acest dosar, iar pe 24 iunie 2015 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Jianu, Tudoran, Becheanu şi Bulga au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea în concurs a infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism în formă continuată. Dosarul a intrat în camera preliminară a instanţei, iar pe 14 ianuarie 2016 judecătorii au decis disjungerea cauzei în ceea ce-l priveşte pe Bulga, cu privire la care s-a constituit un alt dosar. După mai bine de un an şi jumătate de judecată, procesul celor trei inculpaţi a fost soluţionat, joi, 2 martie a.c., fiind pronunţată sentinţa. Astfel, judecătorii de la Tribunal l-au condamnat pe Ionuţ Florin Tudoran la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare în regim de detenţie, în timp ce Doru Marian Jianu a primit 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 60 zile de muncă în folosul Primăriei comunei Predeşti, iar Leonard Cosmin Becheanu – 3 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 60 zile de muncă în folosul Primăriei municipiului Craiova. Fiecare inculpat este obligat şi la plata sumei de câte 3000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Sentinţa pronunţată în dosar nefiind definitivă, cei trei inculpaţi au declarat apel la Curtea de Apel Craiova. Joi, 22 iunie a.c., instanţa a soluţionat cauza. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins, ca nefondate, apelurile inculpaţilor: „respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii Tudoran Ionuţ Florin, Jianu Doru Marian şi Becheanu Leonard Cosmin împotriva sentinţei penale nr. 147/02.03.2017 pronunţată de Tribunalul Dolj. În temeiul art. 275 alin. 2 C.p.p. obligă pe inculpaţi la plata sumei de 200 lei fiecare, cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 22.06.2017”, se arată în hotărârea instanţei.

Reprezentanţii IPJ Dolj au anunţat că, joi după-amiază, în jurul orei 17.30, după pronunţarea sentinţei definitive, lucrători din cadrul Secţiei 15 Politie Rurală Filiaşi, l-au depistat în localitatea Brădeşti, pe Ionuţ Florin Tudoran, de 24 de ani, din municipiul Craiova, pe numele căruia instanţa judecătorească a emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 4 ani şi 4 luni. Craioveanul a fost încarcerat de poliţişti în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova.

Cât despre Iulian Bulga, acesta este în continuare judecat la Tribunal, pentru aceleaşi infracţiuni ca şi partenerii săi, următorul termen în dosarul său fiind stabilit pe 26 iunie a.c.