SIE: Nu există niciun fel de sincopă sau de deficienţă în relaţia dintre Serviciu şi Preşedinte

0
309

iohannis_si_ungureanu_28590400Serviciul de Informaţii Externe a comunicat ieri, la solicitarea MEDIAFAX, că “nu există niciun fel de sincopă sau de deficienţă în relaţia instituţională dintre SIE şi Preşedintele României sau Administraţia Prezidenţială”.

“Nu există niciun document care să se numească «Ordin executiv» aşa cum nu există nici măcar conceptul de «ordin executiv», cu atât mai puţin prevăzut de legislaţia naţională sau ordinele interne ca ”principalul document care guvernează relaţia dintre Preşedintele României şi serviciile de informaţii, fiind modalitatea legală prin care acestea pot iniţia operaţiuni speciale”, a transmis SIE pentru Agenţia MEDIAFAX, referindu-se la informaţiile conform cărora preşedintele Iohannis a refuzat să semneze un astfel de document, prin care autoriza o operaţiune specială, în termeni legali, pentru recuperarea unui cetăţean român răpit în Burkina Fasso. Informaţiile au apărut în cotidianul Evenimentul Zilei.

           Mai mult, SIE a precizat pentru Agenţia MEDIAFAX că “nu a înaintat Preşedintelui României niciun fel de document, cu atât mai puţin un «ordin executiv» pe subiectul menţionat care să implice obţinerea unei aprobări pentru desfăşurarea vreunei «operaţiuni speciale». Pe cale de consecinţă, Preşedintele României NU «a refuzat să semneze ordinul executiv al SIE», pentru că un astfel de document nu a existat”.

         “Activitatea SIE este organizată şi coordonată de CSAT, prezidat de Preşedintele României, atribuţiile CSAT fiind cele precizate în Legea nr. 415/ 2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare al Ţării. Situaţia cetăţeanului român răpit este gestionată de Celula de criză interinstituţională, convocată de MAE, constituită conform «Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României», aprobată de CSAT în 03.04.2013. Unica autoritate care este abilitată să comunice public pe această temă, atunci când/ dacă apreciază oportun, este Celula de criză”, a mai comunicat joi Serviciul de Informaţii Externe, la solicitarea Agenţiei MEDIAFAX.

           Administraţia Prezidenţială a infirmat astfel informaţiile publicate, joi, de Evenimentul Zilei, potrivit cărora între preşedintele Klaus Iohannis şi directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, ar exista un conflict care a culminat cu un presupus refuz al şefului statului de a semna un “ordin executiv” prin care SIE ar fi putut să-l elibereze pe românul răpit în Burina Fasso. “Utilizarea în spaţiul public a temei situaţiei cetăţeanului român răpit în Burkina Faso pentru alimentarea unor speculaţii de tip politic este iresponsabilă şi inadmisibilă, putând afecta grav eficienţa demersurilor Celulei de criză interinstituţionale care gestionează, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe şi Serviciului de Informaţii Externe, acest dosar sensibil”, potrivit unui comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială.