Concert susţinut de elevi ai Cercului Muzical de Excelenţă „Dinu Lipatti”

0
591

Începând cu ora 19.00, pe scena Filarmonicii „Oltenia”, în parteneriat cu Cercul Muzical de Excelenţă „Dinu Lipatti” şi Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti. Îşi dau concursul tânăra violonistă Georgeta Iordache – care va interpreta Concertul nr. 1 în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 6, de Niccolo Paganini, pianiţtii Arthur Bocăneanu – Concertul nr. 1 în Re bemol major pentru pian şi orchestră, op. 10, de Serghei Prokofiev, şi Marius Deneş – Concertul nr. 1 în Mi bemol major pentru pian şi orchestră, S. 124, de Franz Liszt (200 de ani de la naştere), ca şi Orchestra Simfonică a instituţiei craiovene, condusă de dirijorul Alexandru Iosub. Preţul unui bilet pentru concert este de 15 lei (8 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari).

„Este plin de şarm, putere de convingere; pur şi simplu ne-a copleşit!”; „…surprinde disponibilitatea pe care o are pentru gestul interpretativ de reală expresivitate, un simţ ritmic foarte bine dezvoltat, putere de concentrare”; „este chemat pentru a sta în faţa claviaturii”. (Radio România Cultural, seria de emisiuni „Muzicieni de azi, muzicieni de mâine”)

Născut în anul 1991, la Calhoun/Gordon County (Georgia – S.U.A.), ARTHUR BOCĂNEANU a fost îndrumat mai întâi de mama sa, prof. dr. Adriana Bocăneanu, a cărei carieră artistică i-a deschis calea spre îndrăgirea muzicii şi a pianului înainte de a începe şcoala. Apoi, un rol deosebit l-a deţinut Stela Avesalon, primul său profesor de pian de la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, care i-a asigurat apariţiile pe scenele de concert şi l-a încurajat să participe la concursuri. În prezent este student în anul I la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa de pian a prof. univ. dr. Dana Borşan. Totodată, beneficiază de îndrumarea prof. univ. dr. Şerban-Dimitrie Soreanu (muzică de cameră) şi prof. univ. dr. Steluţa Radu (acompaniament). A obţinut numeroase distincţii la unele dintre cele mai importante competiţii de profil. Este membru al Fundaţiei „Pro-Piano” şi membru fondator al Cercului Muzical de Excelenţă „Dinu Lipatti”, înfiinţat în cadrul Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti. Arthur Bocăneanu a participat frecvent la emisiunea „Muzicieni de azi… muzicieni de mâine…” realizată de muzicologul Rodica Sava (Radio România Cultural), criticii de specialitate confirmând, cu fiecare apariţie a sa, calităţile artistice remarcabile ale tânărului pianist.

Georgeta Iordache a susţinut recitaluri la Sala ArCuB, Sala „Dalles”, Institutul „Goethe”, Sala Centrului Cultural „Tinerimea Română”, Ateneul Român, iar în 2007 a participat la un turneu în Republica Populară Chineză.

Născută în anul 1994, la Bucureşti, GEORGETA IORDACHE studiază vioara în cadrul Liceului de Muzică „George Enescu” (din 2009), sub îndrumarea prof. Elena Baltaga. Între anii 2001-2009, a fost eleva Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti” (clasa prof. Magdalena Ursu), din 2007 fiind membră a Orchestrei acestei instituţii, dirijată de prof. Nicolae Racu. Are numeroase participări la cursuri de măiestrie: 2007 – stagiul de toamnă al cursurilor de orchestră şi concerte al Orchestrei YMISO (Young Musicians International Symphony Orchestra), Slovenia şi Italia, dirijor Igor Coretti Kuret; 2008 – Centrul Cultural Arcuş, judeţul Covasna, cursul de măiestrie violonistică susţinut de maestrul Ştefan Gheorghiu şi discipolul său, Liviu Câşleanu (Germania); 2009 – cursul de măiestrie violonistică susţinut de prof. Peter Daniel (Germania), în cadrul Festivalului Internaţional „Micul Paris”, ediţia a II-a, Bucureşti; 2010 – curs de măiestrie violonistică susţinut de Liviu Prunaru. Între altele, a fost distinsă cu Premiul I şi Marele Premiu la Concursul Internaţional de interpretare „Gianluca Campochiaro” (Italia, 2008); Premiul al II-lea la Concursul Internaţional de Interpretare „Jeunesses Musicales” (Bucureşti, 2007); Premiul Criticii Muzicale „Mihail Jora”, oferit de Uniunea Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România şi de Colegiul Criticilor Muzicali (2002, 2005).

Marius Deneş este absolvent al cursurilor de master „Micul Paris” (prof. Raluca Chifane- Wagenhauser) şi a participat la Jocurile Delfice (Moscova, 2008) şi la Festivalul „Enescu şi muzica lumii” (Sinaia, 2010).

Născut în anul 1994, la Bucureşti, MARIUS DENEŞ este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” din Capitală, unde studiază pianul sub îndrumarea prof. Ioan Florian Nemeş. Este membru co-fondator al Cercului Muzical de Excelenţă „Dinu Lipatti” (înfiinţat în 2009) şi al Fundaţiei „Remember Enescu” (sub egida căreia a susţinut recitaluri la Casa Armatei, Muzeul „Vasile Pârvan” – Bârlad, Centrul Cultural UNESCO – Slobozia, Sala M.I.R.A., Clubul Parlamentarilor, Palatul Şuţu, Casa Memorială „George Enescu” – Sinaia, Clubul ArCuB, Studioul de Concerte al Fundaţiei Europene „Drăgan”, Institutul Francez). A obţinut numeroase distincţii, dintre care amintim doar Premiul I la Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală (Alba Iulia, 2009), Premiul Muzical „Eugen Barbu”, acordat de Fundaţia Umanistă „România Mare” (2008), Premiul de Excelenţă oferit de Ministerul Educaţiei (2008), Premiul I şi Premiul special „Lorry Walfisch” la Concursul „Mihail Jora” (Bucureşti, 2008), Premiul I Absolut cu 100 puncte la Concursul Internaţional de Pian „Giuseppe Terracciano” (Salerno/Italia, 2006), Premiul I de excepţie cu 100 puncte la Concursul Internaţional de Pian „Pro-Piano România” (Bucureşti, 2003), Premiul I Absolut la Concursul Internaţional de Pian „Ginette Gaubert” (Paris, 2003).