Tradiţii şi obiceiuri de Izvolul Tămăduirii. Ce este interzis să faci astăzi?

0
2814

De sărbătoarea închinată Maicii Domnului există multe obiceiuri, despre care se spune că este bine să le practici pentru a avea un an rodnic. Iată 5 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre această sărbătoare:

În Vinerea Scumpă, femeile și fetele nu trebuie să spele să calce sau să croiască îmbrăcăminte, pentru că se spune că lucrul făcut astăzi nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.

O altă tradiție spune că în această zi, în unele zone ale ţării, tinerii făceau legământul juvenil. Acest legământ se făcea, cu sau fără martori, în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit.

Se mai spune în popor, că cine respectă aceste obiceiuri va avea un loc asigurat în Rai, în timp ce oamenii care lucrează în această zi vor fi loviți de o boală.

Gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca ele să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la muncile agricole.

Cu Agheasma Mică se stropesc toate camerele din casă. În Vinerea Luminată, apele sunt mai zgomotoase şi mai zbuciumate. De aceea, zgomotul apei îi ajută pe fântânari să găsească mai uşor o sursă de apă.