Legenda Izvorului Tămăduirii

0
616

Pe 24 aprilie 2020, în vinerea din Săptămâna Luminată, creştinii ortodocşi sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Potrivit credinţei populare, în Săptămâna Luminată, de la Înviere până la Duminica Tomei, Raiul este deschis, iar în această zi oamenii merg la biserică pentru a lua apă sfințită, cunoscută şi sub numele de Aghiasma mică.

Aceasta poate fi băută tot timpul anului, nu ca apa de la Botobează, care are un ritiual de folosire mai restrictiv, iar cu ea se stropește casa, lucrurile din casă, gospodăria, animalele, oamenii bolnavi, ogoarele, mașinile și, în general, toate dependințele omenești, fără deosebire.

Legenda Izvorului Tămăduirii

Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului când Împăratul Leon cel Mare, înainte de urcarea pe tron, mergând printr-o pădure, a întâlnit un orb rănit care îşi căuta drumul. Leon l-a luat de mână ca să-l conducă, dar, la cererea orbului de a-i da apă, a plecat să caute. Tot el a auzit un glas care l-a ghidat spre locul unde va găsi apă pentru a potoli setea orbului şi pentru a-i unge ochii lipsiţi de vedere. După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică, iar cu apa acelui izvor nu s-a vindecat numai orbul din pădure, ci mulți care s-au oprit acolo.