Pentru publicul craiovean şi oaspeţii din 13 ţări de pe 6 continente, organizatorii Festivalului Internaţional Shakespeare au întins, aseară, covorul roşu la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, în deschiderea celei de-a XI-a ediţii, care se desfăşoară în perioada 23 aprilie – 6 mai, sub genericul „Planeta Shakespeare”. De asemenea, un balon cu aer cald, ridicat în faţa instituţiei şi purtând însemnele festivalului, a făcut ca toate privirile să fie atrase către teatru.
„Shakespeare, prin opera sa, ne uneşte şi ne reuneşte!”, a afirmat Emil Boroghină, director fondator al festivalului, în cadrul evenimentului de deschidere care a avut loc chiar în ziua în care s-au împlinit 454 de ani de la naşterea marelui dramaturg. În prezenţa numeroşilor invitaţi din ţară şi de peste hotare, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat că „este o bucurie şi o onoare să fim gazda acestui festival de 24 de ani”, iar preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, s-a referit la eveniment numindu-l „un festival fenomenal”.
Printre oaspeţi de seamă s-au aflat Nigel Bellingham – directorul British Council România, Agnieszka Skieterska – directorul Institutului Polonez din Bucureşti, Paul Brummell – ambasadorul Marii Britanii în România, şi Liliana Ţuroiu – preşedintele Institutului Cultural Român. Ultimii doi au fost şi cei care au înmânat, aseară, Premiul Internaţional Shakespeare regizorului polonez Kreszisztof Warlikowski, al cărui spectacol, „Poveştile africane ale lui Shakespeare”, montat la Teatrul Nou din Varşovia, a deschis festivalul.
Despre laureat, reputatul teatrolog George Banu a afirmat că „nu e doar un regizor de Shakespeare, ci e un regizor shakespearian, în sensul în care universul lui, plin de contradicţii, e unul în care amestecă comicul şi tragicul, trecutul şi prezentul, iar această seară ne va confirma tocmai această fuziune a timpurilor”. „Shakespeare e căminul meu!”, a spus Kreszisztof Warlikowski la primirea premiului.
Programul Festivalului Internaţional Shakespeare cuprinde, pe parcursul a două săptămâni, peste 40 de evenimente, majoritatea spectacole, prezentate la Teatrul Naţional Craiova şi în sălile altor instituţii, dar şi în aer liber, în centrul oraşului, cu acces liber pentru public.
asa, si? niciun link catre programul festivalului? Faci un articolas sa lauzi balonul, dar nu scrii esentialul…
Comments are closed.